Het Europa van de regio's

20 oktober 2017
Auteurs:
Ton van Rietbergen
economisch geograaf, Universiteit van Utrecht
Brexit
Europa
Opinie
FOTO: ZSOLT ANDRASI/FLICKR

Verder in de discussie over natiestaten gaat Ton van Rietbergen met dit artikel naar aanleiding van het interview met Georg von Habsburg (kleinzoon van de laatste keizer) in het NRC Handelsblad.

 

Onder de kop ‘Het Habsburgse Rijk werd ook door afscheidsbewegingen vernietigd’ stond er op woensdag 18 oktober een interessant interview in NRC Handelsblad.

Daarin ziet Georg von Habsburg, kleinzoon van de laatste keizer, interessante parallellen tussen de huidige tijd en die aan de vooravond van het uiteenvallen van het Habsburgse rijk. Nationalisten van velerlei pluimage zagen na de moord op kroonprins Ferdinand hun kans schoon hetgeen leidde tot misère en totale destructie die de voedingsbodem voor het nationaal-socialisme en communisme vormden, volgens de kleinzoon. Zo kon hij er maar moeilijk over uit dat na Brexit er een dispuut over toekomst van Gibraltar ontstond waarbij een Britse politicus doodleuk opriep tot het sturen van Britse troepen naar de rots en daar vrijwel niemand op reageerde.

In hetzelfde historische licht beziet hij de Catalaanse acties met veel scepsis: 'Ze hebben alles. Hun eigen taal, rechtbanken, scholen, media [en een succesvolle voetbalclub, voeg ik daar zelf maar even aan toe] en toch willen ze blijkbaar een eigen leger, buitenlandpolitiek, paspoort en ambassades.' Volgens hem is ook nu de drijfveer om de binnenlandse problemen als gevolg van crisis op anderen af te wentelen en beseffen mensen in Catalonië totaal niet dat lidmaatschap van de EU er niet zo makkelijk zal komen.

Landen en burgers zijn al goed vertegenwoordigd in Brussel, maar regio's niet

Een eerdere analyse van Olaf Tempelman in de Volkskrant wijst ook in die richting. Hij raadt de Catalanen aan maar eens met de Slovenen, Kroaten en Serviërs te praten die allen niet echt blij zijn met de lappendeken van landjes en procedure die is ontstaan.

Daarna doet de kleinzoon een boeiend voorstel waar juist geografen eens over na zouden moeten denken en ook al doen (dank voor reacties). Hij pleit voor regionalisering van de EU. Want landen en burgers (al bestaat daar wel discussie over) zijn goed vertegenwoordigd in Brussel, maar regio’s niet.

In plaats van alles via politieke lijnen te laten lopen zou in de EU, bijvoorbeeld in het Europees Parlement, ook de regio zijn stem moeten krijgen. 

 

Reageren? Mail naar redactie@geografie.nl of reageer via Facebook of (kort) via Twitter.