Truffelteelt nieuwe aanjager plattelandsontwikkeling Spanje

1 januari 2023
Auteurs:
Henk Donkers
Geograaf, aardrijkskundeleraar, wetenschappelijk medewerker, docent geografie/planologie/milieu en wetenschapsjournalistiek, wetenschapsjournalist
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2023
Kennis
FOTO: JUAN EMILIO PRADES BEL/WIKIMEDIA CC
De comarca Gúdar Javalambre heeft zich ontwikkeld tot het centrum van de mondiale truffelteelt.

Truffels behoren tot de duurste delicatessen ter wereld. Tot voor kort werden ze vooral in het wild verzameld, maar ze worden inmiddels ook geteeld. De Spaanse provincie Teruel is hierin koploper en heeft het ‘zwarte goud’ ontdekt als remedie tegen de ontvolking van het platteland. Ook in Nederland zijn al enkele truffelgaarden aangelegd.

 

Afgelopen zomer maakten mijn vrouw en ik een fietstrektocht door Spanje. We hadden vanuit Nederland de fietsbus naar Pamplona genomen en waren van daaruit door het Spaanse binnenland op en neer gefietst naar de provincie Alicante, via twee routes. Op weg naar het zuiden reden we over de prachtige Via Verde de Ojos Negros, een tot fietspad omgebouwde spoorlijn, die begin vorige eeuw is aangelegd om ijzererts vanuit het mijnstadje Ojos Negros op de Spaanse Hoogvlakte naar Valencia te vervoeren. Voorbij Teruel, hoofdstad van de gelijknamige provincie, belandden we ’s avonds in een plattelandshotelletje bij het stadje Sarrión in de comarca Gúdar Javalambre, een berggebied ten noordwesten van Valencia. De menukaart bekijkend viel ons op dat je er voor-, hoofd- en nagerechten kon eten waarin truffels verwerkt waren.

Een Belgisch echtpaar waarmee we aan de praat raakten, vertelde dat er in de streek veel truffels geteeld werden. Ze wezen daarbij naar een boomgaard in de verte. Ik had mijn twijfels. Aan de dof-grijze kleur en de vorm van de bomen te zien leek het mij een olijfgaard. En truffels… die werden toch in het wild verzameld, net als veel paddenstoelen? Ik zag plaatjes voor me van verzamelaars die met een snuffelend varken aan een touw truffels aan het zoeken waren onder eikenbomen. We moesten lang op ons eten wachten, maar het was erg lekker. Wel aardig aan de prijs en nauwelijks voldoende voor een hongerige fietser. De volgende dag zaten we vanwege de hitte al weer op de fiets voordat de zon zich boven de bergen vertoonde.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.