Het aantal aanbieders van vrijwilligersreizen voor Nederlanders is groot. Een kleine zoektocht op internet brengt ons bij de grote spelers als SIW Internationale Vrijwilligersprojekten, maar ook bij kleinere Nederlandse organisaties als Travelactive, Travel4change, Doingoood, GapXperience, Het Andere Reizen en Ontmoet Afrika. Een deel van de aanbieders richt zich volledig op vrijwilligerstoerisme, andere organiseren een breed scala van ‘buitenlandervaringen’ zoals stage, au pair en bijzondere groepsreizen.
Voor schoolklassen
Op hun websites bieden ze Nederlandse burgers de mogelijkheid op een veilige en georganiseerde manier vrijwilligerswerk te doen in een ontwikkelingsland. Zij zorgen ervoor dat vrijwilligers op een plek terecht komen waar zij iets kunnen bijdragen. Geïnteresseerden kunnen zich individueel aanmelden, aanhaken bij een groep, als gezin op pad gaan en soms als schoolklas. Onder de naam Students2gether (Het Andere Reizen in samenwerking met Commundo), Expeditie Onderwijs (Doinggoood) en Worldmapping worden speciale reizen voor schoolklassen aangeboden. Slogans als ‘It’s better to see something once than to hear about it a thousand times’ (Worldmapping) en ‘Geeft u uw leerlingen een kans om het beste uit zichzelf te halen en daadwerkelijk te ervaren wat het leven in een land in ontwikkeling betekent’ (Students2gether) benadrukken de waarde van zo’n reis voor scholen. Een ander genoemd argument is de profilering van de school.
Aandacht voor kritiek
Op de website leggen de organisaties uit wat vrijwilligerswerk in het buitenland inhoudt, wat het bijzonder maakt en waarom het belangrijk is. Een deel van de organisaties valt hierin terug op de stereotypen van ontwikkelingslanden. Zo worden deze aangeduid als arme landen waar slechte omstandigheden zijn, waardoor het vrijwilligerswerk nuttig is. Iedereen, dus jong en oud, met of zonder vaardigheden, kan als vrijwilliger iets bijdragen, aldus de sites. Andere organisaties besteden expliciet aandacht aan de kritiek die er is op vrijwilligerstoerisme. Een nog kleiner deel van de aanbieders probeert de potentiële vrijwilligers voor tebereiden op ethische en interculturele kwesties. Een deel van de organisaties koppelt vrijwilligers aan projecten op basis van hun vaardigheden en motivatie.
Niet goedkoop
Vrijwilligerstoerisme is niet goedkoop. De deelnemers betalen voor de vlucht en voor het verblijf daar en voor de hulp van de organisatie. Daarnaast wordt vaak verwacht dat deelnemers vooraf geld inzamelen voor het goede doel. Worldmapping heeft daarom voor deelnemende schoolklassen een fundraising toolkit ontwikkeld, waarmee de leerlingen allerlei acties kunnen organiseren.