Informatie voor leerlingen
Waarom aardrijkskunde?
Een groot deel van het nieuws dat we dagelijks voorgeschoteld krijgen heeft een directe link met aardrijkskunde. Bij aardrijkskunde leer je hoe de wereld om je heen in elkaar zit. Je kijkt niet alleen naar de aarde als planeet, maar ook naar de aarde als woonplaats voor allerlei mensen met verschillende culturen. Het gaat over onderwerpen als steden, leefomgeving, landschappen, klimaatverandering, toekomst en globalisering. Je gaat op zoek naar patronen, systemen en processen en probeert die te verklaren. Dit onderzoek je natuurlijk het beste buiten tijdens een veldwerk of excursie. Met behulp van geo-informatie(GIS) kan al die informatie verwerkt worden tot bijvoorbeeld een mooie kaart. Door je in aardrijkskunde te verdiepen, leer je de wereld om je heen beter te begrijpen.
Wat kan je dan met aardrijkskunde?
Aardrijkskunde combineert maatschappij- en natuurvakken met elkaar. Doordat geografen gewend zijn breed te denken en vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen, zijn zij op allerlei werkterreinen te vinden. Als geograaf kan je aan de slag bij de overheid; Rijkswaterstaat, gemeentes, waterschappen tot instituten als Deltares, het CBS of bijvoorbeeld bij ngo’s en multinationale ondernemingen.
In Nederland zijn er veel verschillende opleidingen in de richting van geografie, van mbo, hbo tot wo en van meer technische gerichte opleidingen tot sociale opleidingen. Bekijk eens welke geo-studies er allemaal zijn.
Wil je weten welke geo-studie het beste bij jou past, doe de test met GoGeo.