Categorie

Naar een duurzamer en diverser voedselsysteem

Tom Horijon

Voedselbos-boer Wouter van Eck is tegen monoculturen en hij is niet de enige. Wat is er mis met monoculturen? En in hoeverre zijn voedselbossen een alternatief?

duurzaamheid
voedsel

Wildplukken in de eetbare natuur

Tom Horijon

Een stapje verder dan oogsten in een voedselbos is het wildplukken. We zijn het verleerd, maar foodies hebben er een nieuwe hobby in gevonden. En zij niet alleen.

voedsel

Bier van hier: de plaatsgebondenheid van lokale bieren

Tom Horijon Henk Donkers

Veel speciaalbieren koesteren hun ‘Bier van Hier’-imago en pronken met hun lokale identiteit. Hoe diep gaat de verbondenheid met hun vestigingsplaats?

Nederland

Plastic soep - de ins & outs van een jong milieuprobleem

Henk Donkers Tom Horijon

Jaarlijks komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht. Zeestromen brengen dat bijeen in vijf gyren. Omvang, oorzaken, gevolgen en oplossingen voor een milieuprobleem dat nog niet echt op de agenda staat.

 

The Ocean Cleanup-project: een scholierendroom

Henk Donkers Tom Horijon

Als 16-jarige scholier ging Boyan Slat uit Delft in Griekenland duiken met een vriend. Die dacht kwallen in het water te zien, maar Slat zag dat het om plastic zakken ging. Tijdens het duiken zag hij meer plastic dan vissen, vertelde hij later. Hij schreef er zijn profielwerkstuk over en startte het Ocean Cleanup-project.

Het raadsel van het verdwijnend plastic

Henk Donkers Tom Horijon

Recent onderzoek toont aan dat er veel minder plastic in zee ronddrijft dan eerder werd verondersteld op basis van de geschatte hoeveelheid plastic die in zee terechtkomt. Waar het plastic blijft, is vooralsnog een raadsel. Mogelijk is onlangs de sleutel voor de oplossing gevonden.