Categorie
1 september 2020
Tom Horijon

Naar een duurzamer en diverser voedselsysteem

Voedselbos-boer Wouter van Eck is tegen monoculturen en hij is niet de enige. Wat is er mis met monoculturen? En in hoeverre zijn voedselbossen een alternatief?

duurzaamheid
voedsel
1 september 2020
Tom Horijon

Wildplukken in de eetbare natuur

Een stapje verder dan oogsten in een voedselbos is het wildplukken. We zijn het verleerd, maar foodies hebben er een nieuwe hobby in gevonden. En zij niet alleen.

voedsel
1 oktober 2015
Tom Horijon Henk Donkers

Bier van hier: de plaatsgebondenheid van lokale bieren

Veel speciaalbieren koesteren hun ‘Bier van Hier’-imago en pronken met hun lokale identiteit. Hoe diep gaat de verbondenheid met hun vestigingsplaats?

Nederland
1 september 2015
Henk Donkers Tom Horijon

Plastic soep - de ins & outs van een jong milieuprobleem

Jaarlijks komen er miljoenen tonnen plastic afval in zee terecht. Zeestromen brengen dat bijeen in vijf gyren. Omvang, oorzaken, gevolgen en oplossingen voor een milieuprobleem dat nog niet echt op de agenda staat.

 

1 september 2015
Henk Donkers Tom Horijon

The Ocean Cleanup-project: een scholierendroom

Als 16-jarige scholier ging Boyan Slat uit Delft in Griekenland duiken met een vriend. Die dacht kwallen in het water te zien, maar Slat zag dat het om plastic zakken ging. Tijdens het duiken zag hij meer plastic dan vissen, vertelde hij later. Hij schreef er zijn profielwerkstuk over en startte het Ocean Cleanup-project.

1 september 2015
Henk Donkers Tom Horijon

Het raadsel van het verdwijnend plastic

Recent onderzoek toont aan dat er veel minder plastic in zee ronddrijft dan eerder werd verondersteld op basis van de geschatte hoeveelheid plastic die in zee terechtkomt. Waar het plastic blijft, is vooralsnog een raadsel. Mogelijk is onlangs de sleutel voor de oplossing gevonden.