Cordillera Bética: Een vreemd gezicht in Zuid-Spanje

11 november 2022
Auteurs:
Dit artikel is verschenen in: geografie november/december 2022
geologie
Kennis
FOTO: PXHERE
Antequera met op de achtergrond de Montaña del Indio.

Het rommelt voortdurend in en rond de Middellandse Zee. Bijna elke week vindt er in Turkije of Griekenland wel een lichte aardbeving plaats en ook Italië wordt frequent getroffen. Daarnaast roeren vulkanen als de Stromboli en Etna zich regelmatig. In Spanje valt dat reuze mee. Toch vind je daar in het zuiden ook sporen van het onrustige Middellandse Zeegebied.

Nog steeds botst Afrika over de hele noordrand tegen Europa. Daartussen resten nog slechts enkele kleine oceanische bekkens in de Middellandse Zee. Door deze botsing is de Alpiene keten ontstaan, die zich door Zuid- en Centraal Europa slingert en de Middellandse Zee zelfs oversteekt naar Noord-Afrika.

De keten is op de kaart goed te volgen (figuur 1). Hij begint met de Balearen, volgt de Sierra Nevada in Zuid-Spanje, steekt de Straat van Gibraltar over, loopt door in de Noord-Afrikaanse Atlas, steekt via Sicilië over naar de Apennijnen, die overgaan in de Alpenboog met de Mont Blanc als hoogste top. In oostelijke richting daalt de keten af naar het Bekken van Wenen en verheft zich weer in de Karpaten, de Transsylvanische Alpen en de Balkan. Al deze gebergtebogen zijn ontstaan door microplaten die gemangeld worden tussen de grote Euraziatische plaat en de nog grotere Afrikaanse plaat.

BEELD: BAREND KÖBBEN/GEOGRAFIE
Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.