geografie november/december 2022

Embedded in Jemen | Fricties van flitsbezorgdiensten | Griekse havens speelbal van grootmachten | Migranten op Sicilië | Plancius, de man achter de medaille | Maxwell Street Market en de Chicago Blues | Atlas of European Values | Bergfilms: van heldendaad tot introspectie

Opinie

Embedded bij de gouverneur in Jemen

In NRC Handelsblad en het Belgische MO* (Mondiaal Nieuws) schrijft Anthon Keuchenius van tijd tot tijd over Saudi-Arabië en Jemen. Met geld van de krant en crowdfunding maakt hij journalistieke reizen over het Arabisch schiereiland, waarbij hij meer interessants tegenkomt dan zijn opdrachtgevers kunnen publiceren. Als geograaf verhaalt hij daar graag over in ons tijdschrift.

Kennis

Fricties van flitsbezorgdiensten. De ruimtelijke impact van de platformeconomie in de stad

Flitsbezorgdiensten opereren bijna uitsluitend in stedelijke centra, met dark stores als hyperlokale distributiepunten die veel overlast geven. Steden moeten de regie terugnemen en investeren in een lokaal en duurzaam platformecosysteem dat basisdiensten voor iedereen bereikbaar maakt.

infrastructuur
Kennis

De havens van Piraeus en Thessaloniki: in Chinese en Russische handen

Het Chinese staatsbedrijf Cosco Shipping heeft binnenkort een deel van de Hamburgse haven in bezit en verwierf eerder al delen van ruim twintig andere Europese havens, waaronder die in Rotterdam. Griekenland deed de havens van Piraeus en Thessaloniki in de uitverkoop. De investeringen door China en Rusland leiden echter tot steeds groter geopolitiek ongemak – ook in Griekse ogen.

geopolitiek
Griekenland
Kennis

Unesco's erfgoed: van beschermen naar benutten

Unesco werelderfgoed bestaat nu vijftig jaar. De organisatie is meegegaan in de tijd en is bijvoorbeeld alert op al te dominante westerse waarden en politieke beïnvloeding en legt ook een verband met maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering. 

werelderfgoed
Kennis

Cordillera Bética: Een vreemd gezicht in Zuid-Spanje

Het rommelt voortdurend in en rond de Middellandse Zee. Bijna elke week vindt er in Turkije of Griekenland wel een lichte aardbeving plaats en ook Italië wordt frequent getroffen. Daarnaast roeren vulkanen als de Stromboli en Etna zich regelmatig. In Spanje valt dat reuze mee. Toch vind je daar in het zuiden ook sporen van het onrustige Middellandse Zeegebied.

geologie
Kennis

De Eerste Hollandsche schoolkaart van de Zuid-Afrikaansche Republiek. Hollander-overheersing

In Geografie oktober 2022 beschreef Lowie Brink hoe de Nederlands Zuid-Afrikaanse Vereniging een leerboek Aardrijkskunde van Zuid-Afrika ontwikkelde voor de ‘Afrikaner neven’. Wat nog ontbrak, was een schoolwandkaart van Transvaal. In Pretoria pakten twee geëmigreerde Nederlanders, Van Wouw en Oerder, de handschoen op.

cartografie
Kennis

Maxwell Street Market. Cultureel cluster avant la lettre

Lang voordat culturele clusters onderwerp van stedelijk onderzoek en beleid werden, ontwikkelde zich in de Black Belt van Chicago een amalgaam van straatoptredens, clubs, record stores, opnamestudio’s en platenlabels rond de typische sound van de Chicago Blues. Ze weerspiegelen de geschiedenis van migratie en segregatie van de Afro-Amerikaanse bevolking.

segregatie
Kennis

Plancius en zijn kaarten

Belangwekkende Nederlandse geografen maken kans onderscheiden te worden met de Plancius-medaille van het KNAG. Vreemd genoeg komt Plancius zelf nauwelijks ter sprake in de tijdschriften van het genootschap.

cartografie
Kennis

Atlas of European Values. Ontdek hoe opvattingen in Europa verschillen

De website Atlas of European Values maakt inzichtelijk dat Europese burgers heel verschillend tegen onderwerpen als milieu, migratie, tolerantie en solidariteit aankijken – ook als het gaat om ruimtelijke vraagstukken. Je kunt daarbij inventariseren hoe de meningen in de klas verschillen én deze vergelijken met die in andere landen.

Opinie

Badhoevedorp, Amstelveen, Ouderkerk

Fysisch geograaf Dan Assendorp loopt van zijn geboortegrond op de oude duinen nabij Santpoort naar zijn huidige woonplaats op het rivierduin bij Duiven. Stap voor stap toont hij een dwarsdoorsnede van de fysische en historische geografie van Nederland. Aflevering 3.

In de lijn van Dan
Kennis

De bergfilm: van heldenverering tot introspectie

Aan de rand van de Eifel en Ardennen, in Heerlen en Aken, ‘daar waar de bergen beginnen’, vond begin november voor de twaalfde keer het Dutch Mountain Film Festival plaats. Organisator Toon Hezemans vertelt wat er zo bijzonder is aan bergfilms.

film
Opinie

Boeken Geografie november/december 2022

  • Morris, I. Het lot van een eilandenrijk. Hoe de geografie de geschiedenis van Groot-Brittannië al 10.000 jaar bepaalt. Het Spectrum, 650 p., € 45 (gebonden).
  • Kaplan, R.D. De Adriatische Zee. Een geopolitieke rondreis door Zuidoost-Europa. Het Spectrum, 416 p., € 30.
  • Van Campenhout, G. A team of national representatives? A history of the football World Cup, c. 1930-2018.
  • Radcliffe, S.A. Decolonizing Geography. An introduction. Polity, 274 p., 16 pond.
recensie