De kindvriendelijke stad

1 september 2021
Auteurs:
Henk Donkers
Geograaf, aardrijkskundeleraar, wetenschappelijk medewerker, docent geografie/planologie/milieu en wetenschapsjournalistiek, wetenschapsjournalist
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2021
Serie: Naar humane steden
Opinie
BEELD: HENK DONKERS
Skatepark Westblaak te Rotterdam.

Na de eeuwwisseling begonnen gezinnen met kinderen de stad te herontdekken. Sommige gezinnen dreigen de stad echter ongewild te verlaten. Dat is slecht voor hen én voor de stad. Daarom moeten steden kindvriendelijker worden.

‘Kinderen zijn een indicatorsoort’, aldus Enrique Peñalosa, voormalig burgemeester van de Colombiaanse hoofdstad Bogotà. ‘Als het goed gaat met de kinderen, gaat het goed met de stad.’ Hij initieerde veel projecten om de openbare ruimte beter in de richten voor spelende kinderen waaronder 1200 parken en speeltuinen. Ook de VN-organisatie voor Menselijke Nederzettingen (Habitat) maakt zich met het Child Friendly City Initiative sterk voor kindvriendelijke steden. ‘De staat van de kinderen is de lakmoesproef voor het niveau van duurzaamheid en vitaliteit van een stad’, volgens deze organisatie. Een stad zonder kinderen bloedt dood.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.