Het Nederlandse politielandschap, geopolitiek bekeken

13 mei 2022
Auteurs:
Dit artikel is verschenen in: geografie mei 2022
geopolitiek
politie
Nederland
Kennis
FOTO: BAS BOGERS / FLICKR (CC)
Nederlandse politie op de fiets.

Onder invloed van internationalisering, globalisering en digitalisering maken de Nederlandse politie en het ‘bevoegde gezag’ (openbaar bestuur, Openbaar Ministerie) keuzes waar de politie opereert en waar niet. Een geopolitiek navigatiemodel kan die keuzes inzichtelijk maken.

 

In 2017 lanceerde de politie haar strategie voor 2025. Een prominent onderdeel werd samengevat in de stelling: ‘Politie: verbonden met wijk, web en wereld’. Twee jaar later werd dit het overkoepelende thema in een strategische politie-onderzoeksagenda (2019-2022). De stelling onderstreept het belang van wijkgebonden politiewerk in combinatie met internationaal politiewerk en politiewerk in (digitale) netwerken. Plaatsen, groot en klein, worden beschouwd als knooppunten binnen netwerken.

Met wat goede wil is in de stelling een oproep tot een global sense of place te lezen, zoals verwoord door Doreen Massey. Waar Massey dacht aan wereldburgerschap, ligt bij de Nederlandse politie de nadruk vooral op risico’s, zoals ondermijning van de Nederlandse samenleving door mondiale drugshandel. Het roept vragen op waar de politie opereert, waarom daar, waar niet en wat we daarvan vinden. Een geopolitieke invalshoek kan die keuzes inzichtelijk maken. We zoomen in op het veranderende politielandschap in Nederland en daarmee verbonden geopolitieke beeldvorming

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.