Hoe de tiendwetering verdween uit de Krimpenerwaard

1 januari 2023
Auteurs:
Dit artikel is verschenen in: geografie januari 2023
historische geografie
Kennis
FOTO: PAUL MINKJAN
Boerderijlint met tiendwetering, rechts daarvan polder Het Beijerse.

Wie op de topografische kaart van de Krimpenerwaard kijkt, vindt slechts eenmaal de naam ‘tiendwetering’. Watergangen die op oudere kaarten ook zo heetten, bestaan nog steeds, maar hun namen zijn veranderd. Hoe zit dat precies?

 

Om te beginnen: in heel Nederland waren er waarschijnlijk nooit meer dan elf tiendweteringen: negen in de Krimpenerwaard, allemaal in ontginningen in de buurt van Stolwijk, en twee in de Alblasserwaard. Op recente topografische kaarten staan er nog drie: een in de polder Zuidbroek in de Krimpenerwaard en twee in de Alblasserwaard. Daarvan stond er één al op de kaart Het Hooge Heemraadschap vande Crimpenerwaard van Douw en Leupenius uit 1683 (figuur 1 boven).

Tiendweteringen waren bedoeld voor een betere afwatering van veenontginningen. Met datzelfde doel werden al in de 13e en 14e eeuw in talrijke andere ontginningen en polders weteringen aangelegd. Van een veldwetering bij Lopik wordt het ontstaan zelfs gesteld op 1155. Mogelijk zijn de tiendweteringen in de Krimpener- en Alblasserwaard ook al zo oud; de vroegste vermelding die ik vond, komt voor in een document uit 1439. Maar de wisselende naamgeving maakt het tot een zoekplaatje. Wat zit hier achter?

Figuur 1: Tiendwetering ('Tiend Watering') in Het Beijerse op de kaart Het Hooge Heemraadschap vande Crimpenerwaard van Douw en Leupenius uit 1683.
Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.