Lustrum GEObattle

5 december 2019
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
GEObattle
onderwijs
Nieuws
FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

Op Het Twickelcollege in Hengelo werd dit jaar de lustrumeditie van de GEObattle gehouden. 160 leerlingen streden om de eerste plek. De aardrijkskundewedstrijd is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot serieuze activiteit die door het hele land wordt georganiseerd.

 

De GEObattle is dé aardrijkskundewedstrijd voor leerlingen van groep 8 van de basisschool. Een middelbare school organiseert de wedstrijd voor deelnemende teams van basisscholen, meestal uit de omgeving. Naast het aardrijkskundige aspect kunnen leerlingen van groep 8 zo ook een kijkje nemen op een middelbare school, waar ze misschien het jaar erop wel heen gaan. Voor zowel de basisscholen als de middelbare scholen is deze wedstrijd dus op meerdere vlakken interessant.

GEObattles als die op het Twickel College worden ‘lokale GEObattles’ genoemd. De winnende groepjes morgen mee doen aan de landelijke finale, het NK GEObattle, dit jaar wordt dat voor de derde keer georganiseerd.

Lustrum

Vijf jaar geleden begon de GEObattle als project van aardrijkskundedocent Frans Westerveen. Na het eerste jaar ontving Westerveen een LOF-subsidie voor zijn project. Hij wilde aardrijkskunde in het basisschoolonderwijs meer jeu geven maar ook een sterkere koppeling tussen het basis- en middelbaar onderwijs maken. Van het subsidiegeld kon hij een goede opzet maken waar de GEObattle nog steeds baat bij heeft. Daarnaast werd de subsidie gebruikt om het geheel te professionaliseren. Door middel van een website en reclame kreeg de wedstrijd meer aandacht. Inmiddels bestaat de organisatie niet alleen meer uit Westerveen, want de GEObattle is flink gegroeid. Zij heeft ook een aantal sponsoren aan zich gebonden, waaronder het KNAG, waardoor de wedstrijd ieder jaar weer kan worden georganiseerd.

FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

De eerste GEObattle was een lokale wedstrijd die alleen op het Twickel College georganiseerd werd. Er deden 18 scholen aan mee. De extra promotie het jaar erna zorgde er voor dat toen vier middelbare scholen een wedstrijd organiseerden. Daarna begon het pas echt te groeien: afgelopen editie deden 23 scholen uit 11 provincies mee. Allemaal ontvingen zij teams van basisscholen uit de regio.

Alternatief voor sportdag

Tijdens de lustrumeditie streden 160 leerlingen van 16 verschillende basisscholen uit de omgeving van Hengelo om de titel. Petra Kok, locatiedirecteur van basisschool De Bleek in Beckum is in Hengelo aanwezig als begeleider van het afgevaardigde team. Kok is reuze enthousiast over de GEObattle en haar school doet dan ook al voor de vierde keer mee. Op De Bleek doet zij ieder jaar een oproep aan leerlingen: wie wil mee doen aan de wedstrijd? ‘Het leuke is, leerlingen melden zichzelf aan. Het is geen verplichting, maar een mogelijkheid. Je biedt je leerlingen op die manier wat extra’s. Sommigen vinden een sportdag fantastisch, anderen willen liever leren schaken of meedoen aan een aardrijkskundewedstrijd.’ Tot nu toe is er elk jaar een clubje leerlingen dat mee wil doen.

FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

Kok hoeft er zelf weinig voor te organiseren. ‘Het is een kwestie van mailen naar de organiserende school, het team aanmelden en vervolgens regelen dat de betreffende leerlingen hier komen.’ Begeleiders hoeven zelf niet aanwezig te zijn, voor de leerlingen wordt goed gezorgd. Deze keer heeft Kok haar team zelf gebracht, maar soms vinden ouders het ook leuk om een team te brengen of halen. De voorbereidingstijd voor docenten om hun leerlingen hier aan deel te laten nemen is minimaal. Maar sommige docenten steken er wel wat extra tijd in. Zo vertelt juffrouw Robine Stassen van groep 7/8 van ’t Oldhof in Borne dat zij speciaal voor deze wedstrijd met haar leerlingen is gaan oefenen met de atlas. Normaal zit dat niet in het lesprogramma, maar de leerlingen reageerden er heel enthousiast op. Het team van juf Robine won in Hengelo de eerste prijs van de ontwerpopdracht waarbij ze zelf een plattegrond van een festivalterrein mochten inrichten en -tekenen. Daar heeft het oefenen met de atlas wellicht aan bijgedragen.

De wedstrijd

De teams moesten uitdagende en leerzame aardrijkskundige puzzels maken, vraagstukken oplossen en spelletjes spelen. Bij deze zogeheten battles kwamen onderwerpen als voedselproductie, globalisering en ruimtelijke ordening aan de orde. Ook werd hun wereldbeeld op de proef gesteld bij een fotopuzzelopdracht. Naast de battles werkten de leerlingen aan een ontwerpopdracht. Met behulp van creatieve materialen maakten ze een 2D- of 3D-ontwerp voor een ruimtelijk probleem.

FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

De winnaars van deze lustrumeditie van de GEObattle kregen hun prijs uitgereikt uit handen van de burgemeester van Hengelo, Sander Schelberg. Voor een groep 8-er toch best indrukwekkend om naast de burgemeester op een podium te staan. De GEObattle is niet meer zomaar een wedstrijd, maar is er een van groot belang.

FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

Het NK GEObattle vindt plaats op 28 maart 2020 in Hengelo. Winnende basisscholen van lokale GEObattles kunnen zich tot 1 maart 2020 aanmelden.