O&L G02 2024

1 februari 2024
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 2
Onderwijs & Lesmateriaal
onderwijs
Nieuws

Triviant Examenklassen

De eindexamens komen dichterbij en speciaal daarvoor heeft Geowijs een triviantspel over de examenstof ontwikkeld. Zo hoeven de leerlingen niet alleen te trainen met oude examens, maar kunnen ze ook met de leerstof aan de slag. De vragen zijn gebaseerd op de verschillende domeinen en er zijn versies voor vmbo-gtl, havo en vwo. Het spel is heel makkelijk te gebruiken: even printen, knippen en klaar. Veel plezier met oefenen!

Digitaal leerboek GeoRegioEMR

Het project Euregio Maas-Rijn (EMR) Lingua heeft sinds 2021 meer dan 12 duizend leerlingen bijeengebracht, over taal- en landgrenzen heen. Op 8 november 2024 vormde de derde Buurtaalconferentie het slotevenement. Leerkrachten en andere onderwijsprofessionals kwamen in Eupen (B) bijeen voor de officiële certificering van dertien Euregioprofiel- dan wel Euregioscholen. Ook werd het digitale leerboek GeoRegioEMR gepresenteerd. Dit biedt tal van toepassingen: voor het taalonderwijs, maar ook voor aardrijkskunde, geschiedenis en natuurwetenschappen. Leerlingen kunnen zelf de moeilijkheidsgraad kiezen, zodat het boek bruikbaar is in het basis- en voortgezet onderwijs.

EnergieGenie

EnergieGenie, de kenniswebsite voor jongeren van energiebedrijf Vattenfal is vernieuwd. Docenten hebben geholpen de docentenomgeving aan te passen en nieuwe lessen toe te voegen. Zo zijn er actuele nieuwsartikelen en bijbehorende kant-en-klare opdrachten te vinden. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag met opdrachten zoals ‘Overstroom je?’. Hierbij onderzoeken ze hoe groot het overstromingsgevaar rond hun school is en maken ze een plan. Waar kunnen ze het best naartoe als er een overstroming is? ‘Buitenaardse broeikasgassen’ gaat over de temperaturen op vier planeten. Ze bekijken waarom er temperatuurverschillen zijn en bedenken op welke planeet mensen het best zouden kunnen overleven.

energiegenie.nl/docenten