Russisch onderwijs: van aangepaste atlassen tot een speciale vredesmissie

15 april 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Oekraïne & Rusland
onderwijs
Rusland
Nieuws
FOTO: MIL.RU/WIKIMEDIA COMMONS

De Volkskrant berichtte vanmorgen: 'De Russische indoctrinatie begint al bij de kleuters: "Er is geen oorlog, maar een speciale vredesmissie"'. Deze indoctrinatie is al langer aan de gang.

 

Harry van den Berg schreef in februari 2015 in Geografie het verhaal 'Snelle aanpassing Russische schoolatlassen': Een schoolatlas actualiseren vergt doorgaans heel wat tijd. Moskou besliste vorig jaar (2014) maart dat er in september, vóór aanvang van het nieuwe schooljaar, nieuwe atlassen én een nieuw leerplan aardrijkskunde moesten komen, waarin de Krim onderdeel is van de Russische Federatie. En zo geschiedde.

In april 2019 schreef Jacques Bazen over dezelfde kwestie, maar dan voor het hele aardrijkskundeonderwijs. Een drieluik:

  • 'Rusland en de rest in schoolboeken'

    Wanneer je Russische aardrijkskundeboeken opslaat, komt daaruit een veelzeggend beeld naar voren. Rusland is het grootste en mooiste land ter wereld en daar moet je je voor inzetten. ‘Dit is jullie opgave, jonge burgers van Rusland.’ Een drieluik over Russisch aardrijkskundeonderwijs, lesmateriaal en hoe docenten daarmee omgaan.
  • 'De Krim in het klassenuur'

    In 2014 annexeerde Rusland de Krim, of zoals de Russen zeggen, stemde de bevolking massaal voor aansluiting bij Rusland. Hoe heeft deze gebeurtenis een plek gekregen in het Russische onderwijs?
  • 'Russische docenten over hun vak'

    Russische aardrijkskundedocenten worden geacht bij te dragen aan natievorming en patriottisme. Hoe gaan zij om met de diversiteit aan bevolkingsgroepen in hun multi-etnische land?