geografie april 2016

Ik heb gelijk (maar niet altijd) J.J.C. Piket over W.F. Hermans | Omvallende winkelketens | Leven in een gated community |

Referendum associatieverdrag Oekraïne | Excursie op Ameland | Kantelpunten in het klimaat

Kennis

Ik heb gelijk (maar niet altijd)

Prof. J.J.C. Piket (90) over fysisch geograaf dr. W.F Hermans.

 

Kennis

Omvallende winkelketens

Dit voorjaar gingen onder andere V&D, Drogisterij DA en Macintosh met haar diverse schoenenformules failliet. Het omvallen van grote winkelketens kan ingrijpende gevolgen hebben voor de ontwikkeling van stadscentra. Hoe kunnen vooral middelgrote steden een domino-effect voorkomen?

 

Nederland
Opinie

Westland

Het Westland is lelijk,  toch fietst Frank van dam er graag. Sterker nog, hij vindt het er prachtig.

 

Blog: Fietslandschappen
Westland
Kennis

De-industrialisatie in ontwikkelingslanden

Het einde van het ontwikkelingsmodel?

Volgens de Amerikaanse econoom Dani Rodrik voldoet het gebaande pad naar welvaart via arbeidsintensieve industrialisatie niet meer voor ontwikkelingslanden. Zij zien hun industriële sector vroegtijdig en sneller dan destijds in westerse landen in verval raken.

 

economie
Kennis

De moderne gated community als hotel

Varyap Meridian in Istanbul

Ommuurde woonwijken met bewaking, luxe voorzieningen en rijke bewoners met identieke wensen en levensopvattingen. Gated communities roepen bij veel mensen duidelijke beelden op. Ik woonde een maand in Varyap Meridian in Istanbul en ondervond dat de gangbare ideeën over deze woonvorm niet altijd opgaan.

Istanboel
Opinie

Groene bandstad

We staan aan de vooravond van een heuse autorevolutie. Martin de Jong bekijkt waar in Nederland mensen al vol voor het groene rijden gaan.

 

Blog: Kaartlezen
Nederland
Kennis

Nog geen peil op te trekken: referendum over associatieverdrag met Oekraïne

Op 6 april is het Nederlandse referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. De initiatiefnemers zijn niet alleen tegen het verdrag, maar verzetten zich ook tegen de toenemende Europese politieke samenwerking. Fungeert de uitslag als breekijzer voor meer Nederlandse zeggenschap? Of maakt een Nederlands ‘nee’ het alleen maar zwaarder voor de EU om de voortslepende crises rond de euro, Brexit en vluchtelingen te beteugelen?

 

Oekraïne & Rusland
Nederland
Oekraïne
Opinie

De geniale vriendin - De Napolitaanse romans [1]

In de Napolitaanse romans schetst Elena Ferrante het leven van twee vrouwen die in de jaren 1940 samen opgroeien in een achterbuurt van Napels en vanaf hun 16e ieder hun weg gaan. Hoofdstuk voor hoofdstuk komt de stad in deel één tevoorschijn. en naarmate de welvaart in het buurtje toeneemt, wordt ook de wereld van de bewoners groter.

 

Napels
Opinie

Ruimtelijkbeleidsmakers

Is er binnen politiek en bestuur voldoende aardkundige kennis aanwezig om er zeker van te zijn dat de toekomst van ons landschap, van onze planeet, in goede handen is? Volgens planoloog en bestuurder Marijke van Schendelen zijn beleidsmakers geen alweters. Belangrijk is dat ze zich laten informeren door een deskundige staf en goede netwerken. Fysisch geografen moeten hun expertise ook beschikbaar stellen buiten de wetenschappelijke wereld.

Fysische geografie voor...
Nederland
Kennis

De geologie van Ameland - op excursie

Ameland is geologisch een van de meest dynamische gebieden van Nederland, met aaneengegroeide eilanden, verdwenen dorpen, een eroderende kustlijn en nieuwe strandwal in het westen, en aanslibbing en afslag van de uitgestrekte kwelders in het oosten.

 

geologie
Ameland
Opinie

Smeltende gletsjers? Niets aan de hand!

Ik ben bepaald niet van de VVD, ik klim ook niet in de pen om het KNMI op zijn nummer te zetten, maar ik vind wel dat Hans de Jong als fysisch geograaf voor zijn verhaal in het februarinummer van Geografie wat verder terug had moeten kijken dan de Kleine IJstijd. De gletsjers worden wereldwijd kleiner, dat is correct. Ik heb er zelf ook vele voorbeelden van gezien in de Alpen, de Andes, de Kaukasus, de Altai, in Alaska, op Spitsbergen, Groenland en Antarctica. Maar er is nog niets bijzonders aan de gang, niets unprecedented, zonder weerga. Een paar voorbeelden.

Zwitserland
Groenland
Kennis

GLOBE: mondiaal onderzoek naar milieu en klimaat

Afgelopen najaar werd het vernieuwde www.globenederland.nl gelanceerd, de Nederlandse site van het internationale GLOBE-programma. Leerlingen uit de hele wereld kunnen daarin bijdragen aan onderzoek naar milieu en klimaat. Steeds meer scholen haken aan.

 

onderwijs
Nederland
Kennis

Kantelpunten in het klimaat

Voor docenten en leerlingen havo en vwo is er een nieuw online platform, Tipping Point Ahead, over onderzoek naar kantelpunten in het klimaat: momenten waarop in korte tijd een enorme verandering plaatsvindt. Moeten we ons zorgen maken? En hoe onderzoek je een kantelpunt? Op de website kun je videoclips bekijken en interviews lezen met jonge onderzoekers over hun projecten.

 

onderwijs
klimaatverandering
Nederland