geografie februari 2018

Friesland in beeld | Al Hoceima en de Arabische Lente | De Gele Rivier | Age-Friendly City Groningen |

Vismigratierivier Afsluitdijk | Belastingparadijzen en piraten | De bodem als rijke leeromgeving

Opinie

Friesland - het kleinste land op aarde

Volgens fotograaf Dolph Kessler is Friesland ongeveer de kleinste geografische eenheid die je nog een ‘land’ kunt noemen. Het heeft onder meer een eigen taal, een eigen identiteit, eigen sporten en een eigen geschiedenis. Zijn foto’s geven een indringend beeld van deze provincie.

Friesland
Opinie

De Vrijmetselaars

De vrijmetselaars. In Nederland wordt hun rol in de samenleving vaak een beetje weggelachen: de besloten verenigingen zouden van generlei invloed zijn. In België is de reactie geheel anders. De vrijmetselaars kunnen overal achter zitten.

Blog: Brussels Lof
Kennis

Al Hoceima: In de hete schaduw van de Arabische Lente

Het afgelopen jaar manifesteerde zich een protestbeweging in Al Hoceima, in de Marokkaanse Rif, waarop het regeringsapparaat en de koning reageerden. Hoe valt dit te zien in het licht van de Arabische Lente? Wat speelde er in Nederland, thuisland van Marokkanen met veelal Riffijnse wortels?

Marokko
Kennis

De Gele Rivier - de moeder van China

In 2012 en 2013 schetste Joost Terwindt in Geografie de grootschalige tektonische en klimatologische veranderingen in Noord-China. Hier zoomt hij in op het ontstaan en de ontwikkeling van de Gele Rivier (officieel: Huang He), die haar naam dankt aan de enorme hoeveelheid sediment die ze meetorst.

China
fysische geografie
China
Kennis

Nederland van Boven tijdens het interbellum

Het is tegenwoordig heel gewoon om met Google Earth even van bovenaf te kijken hoe de omgeving eruit ziet. Bijna een eeuw geleden was dat wel anders. Slechts een paar mensen konden van boven op het landschap kijken. En wat zij zagen was zeker niet openbaar.

Nederland
Kennis

Belastingen: over paradijzen en piraten

De Paradise Papers en andere gelekte stukken hebben geleid tot schokkende onthullingen over de belastingpraktijken van vermogende particulieren, multinationals, hun adviseurs, én overheden. In de EU speelt Nederland een dubbelrol.

Europese kwestie
Kennis

Vismigratierivier Afsluitdijk

Dutch Delta Design met internationale uitstraling

De Afsluitdijk bracht Nederland in veiligheid, maar belemmert de doorgang van trekvissen. Straks loopt er dwars door de dijk een vismigratierivier, die zorgt dat er weer paling en bot in de IJsselmeer kunnen zwemmen.

Hoeders van het landschap
Nederland
Kennis

Participatief onderzoek met ouderen

Een groeiend aantal ouderen, verstedelijking en zorghervormingen hebben de gemeente Groningen in 2017 ertoe aangezet een Age-Friendly City te willen worden. Maar wat betekent age-friendly eigenlijk? Samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen brachten oudere bewoners van de wijk Vinkhuizen dit in kaart.

onderzoek
Opinie

Utrechtse Heuvelrug

Frank van Dam heeft twintig jaar in Utrecht gewoond. Met veel plezier, want vanuit Utrecht kun je schitterend fietsen. Verschillende landschappen staan de fietser ter beschikking: het Vecht- en Plassengebied in het noorden, het Veenweidegebied in het westen, het Rivierengebied in het zuiden en de Utrechtse Heuvelrug in het oosten.

Blog: Fietslandschappen
Utrecht
Kennis

De Mekong Delta – Het zout en de draak

Op het bruine water van de drijvende markt in Cantho, de stad met de meeste inwoners van de Mekong Delta, deinen bootjes onder de interactie tussen kooplieden en hun klanten. Mijn vriendin snijdt een net gekocht stuk drakenfruit in stukken. Nooit gedacht dat ik vijf jaar later zou concluderen dat de draak plaats moet maken voor de garnaal.

duurzaamheid
Vietnam
Nieuws

De bodem als rijke leeromgeving

De bodem? Meestal niet het onderwerp waar aardrijkskunde- of bètadocenten van watertanden. Maar oordeel niet te snel. In het Europese initiatief EELLSS laten docenten uit zeven landen zien dat de bodem veel mogelijkheden biedt voor vakoverstijgend werken, veldwerk en practica.

onderwijs
Nieuws

Nieuwe hoogleraar Geografie & Educatie

Per 1 november 2017 is Tine Béneker benoemd als hoogleraar Geografie & Educatie aan de Universiteit Utrecht.