Marco Bontje

Marco Bontje

Marco Bontje
stadsgeograaf, Universiteit van Amsterdam
Recente publicaties

Groningen en de bevingen

Marco Bontje

Kennis en beleid: een complexe relatie

Begin 2022 verscheen het boek Groningen en de bevingen. Hoe kennis beleid nauwelijks beter maakt van Wim Derksen en Marieke Gebben. Met dit boek wordt een reeks critical reviews,  georganiseerd door het Kennisplatform Leefbaar Groningen, afgesloten. Deze gingen over aardbevingen als gevolg van aardgaswinning, de kennis hierover en hoe deze kennis in beleid benut is.

aardbeving
recensie
Groningen

DSM van Heerlen naar Maastricht: niet zomaar een verhuizing

Marco Bontje

Op 15 juli maakte DSM bekend het internationale hoofdkantoor naar Maastricht te verplaatsen. De overstromingen die Limburg tezelfder tijd teisterden, waren natuurlijk dramatischer, maar de move van DSM veroorzaakte veel ophef. Vooral in Heerlen, waar DSM’s hoofdkantoor al 120 jaar gevestigd is.

Porto: overtoerisme in een krimpende stad

Universiteit van Amsterdam
Marco Bontje

Stel je eens een ideale stad voor om in te wonen of voor een stedentrip? De kans is groot dat Porto dicht in de buurt van dat ideaal komt. Het is zo’n stad die alles in huis lijkt te hebben. Een mooie historische binnenstad, sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een prachtig gelegen stad op steile heuvels aan een rivier én aan de oceaan, veel fotogenieke uitzichten, een aangenaam klimaat, genoeg te zien en te doen. Helaas wordt dat ideale plaatje wel bedreigd door twee ontwikkelingen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar op het tweede gezicht toch wel: bevolkingskrimp en overtoerisme.

toerisme
krimp
Portugal
Steden uit de schaduw
Meer publicaties