Provinciaal werk in uitvoering?

14 juni 2024
Auteurs:
Daan Boezeman
Sectie Geografie, planologie en milieu, Radboud Universiteit Nijmegen
Dit artikel is verschenen in: geografie 2024 | 5
Nederland
Kennis
FOTO: NISANGHA / ISTOCK
De pleistocene zandgronden van Gaasterland zijn een apart deelgebied, inclusief het grillige ‘schiereiland’ richting Joure omgeven door veenweidegebied.

Nationaal Programma Landelijk Gebied 

Het kabinet Rutte-IV wilde weer greep krijgen op de ruimtelijke inrichting van het platteland, met grote ambities voor een ‘wederombouw’. De provincies treffen ieder eigen voorbereidingen voor een programma voor hun landelijk gebied. De concrete herinrichtingsplannen en de aankoop van grond – een cruciale voorwaarde om door te pakken – zijn vooralsnog bescheiden. 

 

Het landelijk gebied staat volop in de maatschappelijke belangstelling. Ook in de nationale politiek, met verhitte landbouwdiscussies, de opkomst van de BoerBurgerBeweging (BBB) en sterk uiteenlopende ambities (zie Geografie 2021-5). Ondertussen stapelen de uitdagingen zich op. De geplande daling van de uitstoot van stikstof en broeikasgassen door de landbouw is tot stilstand gekomen. De biodiversiteit op het platteland staat onder druk, de natuuruitbreiding loopt achter op schema en de waterkwaliteit verbetert maar traag. Klimaatverandering vraagt om ander waterbeheer en grondgebruik. Ook zullen nieuwe woon-, werk- en energielocaties een beroep doen op het landelijk gebied. 

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.