In Geografie september stond de oproep om het slavernijverleden ook binnen aardrijkskunde aandacht te geven. Broers Michael en Roberto Breeveld, beiden actief in het aardrijkskundeonderwijs, openen met een persoonlijk verslag van hun reis naar Ghana. Hoe is het om een land te bezoeken waar je misschien iets van je eigen familie kunt terugvinden?
Stel je eens een ideale stad voor om in te wonen of voor een stedentrip? De kans is groot dat Porto dicht in de buurt van dat ideaal komt. Het is zo’n stad die alles in huis lijkt te hebben. Een mooie historische binnenstad, sinds 1996 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een prachtig gelegen stad op steile heuvels aan een rivier én aan de oceaan, veel fotogenieke uitzichten, een aangenaam klimaat, genoeg te zien en te doen. Helaas wordt dat ideale plaatje wel bedreigd door twee ontwikkelingen die op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, maar op het tweede gezicht toch wel: bevolkingskrimp en overtoerisme.
In 2018 vierde de stad haar 1250-jarig bestaan. Er werd namelijk al melding gemaakt van een nederzetting op de huidige locatie van Deventer in 8e eeuw. In de afgelopen 1250 jaar heeft Deventer veel verschillende labels gekregen; Onderwijsstad, Cultuurstad, Vestigingsstad, Koekstad. Maar wist je dat Deventer ook als Hanzestad en Jaarmarktstad bekend staat? Welke sporen daarvan zijn nu nog te zien en te ontdekken in de stad die we vandaag kennen?
Ook in Nederland hebben we steden die uit de schaduw mogen treden. Zeker nu je buitenlandse zomervakantie waarschijnlijk niet door gaat heb je een goede reden om in eigen land op verkenning te gaan. Wat dacht je van Alkmaar? Voor buitenlandse toeristen is de kaasmarkt een bekende highlight, maar er zijn ook andere dingen te beleven.
Het Sloveense Velenje gold ooit als socialistische modelstad: modernisme en de tuinstad waren belangrijke uitgangspunten. Economisch leunde het stadje op twee grote sectoren: de mijnbouw en de productie van huishoudelijke artikelen. Ondanks de relatief goed gelukte overgang van socialisme naar kapitalisme maakt de stad zich nu zorgen. Het ontbreekt aan toekomstperspectief voor jongeren.
Voor de uitbraak van het coronavirus hadden velen er nog nooit van gehoord, de miljoenenstad Wuhan in het Chinese binnenland. Binnen China een belangrijke hub, erbuiten een onbekend gebied. Wat is het voor stad?
Le Havre heeft de tweede grootste haven van Frankrijk (na Marseille) en maakt deel uit van de ‘Hamburg – Le Havre range’, een concentratiegebied van belangrijke havens in Noordwest-Europa. Toch beleeft deze stad al lange tijd een economische en demografische crisis. Ondanks verschillende plannen is de oplossing nog niet in zicht.
We horen en lezen vaak over dezelfde steden. Ze verschijnen regelmatig in het nieuws of zijn veelvuldig onderwerp van onderzoek vanwege opvallende veranderingen of een interessante geschiedenis. De online serie ‘Steden uit de schaduw’ op geografie.nl gaat over steden die juist niet vaak in de media verschijnen: ook daarover zijn genoeg boeiende verhalen te vertellen. Billy Gunterman trapt af met een stadsverkenning van Tartu. Wie volgt?
Fieni, een stadje met circa 7500 inwoners ligt in Zuidoost-Roemenië, tussen Boekarest en Brasov in. Ooit een industriestadje met twee grote, goedlopende fabrieken. Nu een krimpende stad met weinig toekomstperspectief. Wat zijn de mogelijkheden voor dit stadje?
We horen en lezen vaak over dezelfde steden. Plekken die regelmatig in de media verschijnen vanwege nieuws of steden die door wetenschappers flink worden onderzocht wegens opvallende veranderingen of interessante geschiedenis. In deze serie gaat u verhalen lezen uit steden die juist niet vaak in de media verschijnen: ook daarover zijn genoeg boeiende verhalen te vertellen!