Top 10 vaakst gelezen in 2021

3 januari 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws
FOTO: MIO ITO/UNSPLASH

Het nieuwe jaar is gestart. Bij de start van een nieuw jaar horen lijstjes over het afgelopen jaar. Deze tien artikelen lazen jullie het vaakst in 2021. Opvallend: allemaal artikelen die niet in 2021 geschreven zijn, maar eerder, en nu toch weer relevant of interessant zijn.

 

Zwerfstenen op het strand

Nederland is een land van zand, klei en veen. Enkel in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg komt vast gesteente voor. Stenen kennen wij vooral van het grindpad in de tuin en van sommige akkers in het oosten van het land. Van die ‘kiezels’ weet de doorsnee Nederlander bar weinig af.

Hoge bergen in een atypische subductiezone

Vulkanen en aardbevingen in de Andes

Waar oceanische korst onder een continentale korst duikt, treden aardbevingen en vulkanen op. Aan de westkust van Zuid-Amerika ontbreken echter actieve vulkanen langs flinke delen van de subductiezone. Ook het patroon van aardbevingen op de 7500 kilometer van Vuurland tot Panama vertoont geen homogeen beeld. Hoe komt dat?

Dijken van Nederland

De eerste editie van Dijken van Nederland in 2014 was binnen de kortste keren uitverkocht en er verschijnt nu een herdruk. De atlas brengt de werelden van waterstaat, watertechniek, geschiedenis en ruimtelijke ordening bij elkaar. Passend in het Jaar van de Ruimte én in Geografie. Tijd dus voor een bespreking en voorproefjes van de inhoud.

De wereld in kaart - De Grote Bosatlas 55e editie

In november 2016 verscheen de 55e editie van De Grote Bosatlas. Wederom iets dikker, aangepast aan een veranderende wereld en nieuwe exameneisen en voor het eerst ook digitaal. Geografie brengt de verschillen met de vorige editie in kaart.

De nieuwe stedelijke geografie: ongelijkheid en segregatie

Stedelijk wonen is weer populair en het aandeel hoge inkomens in steden groeit. Met deze verandering groeien zorgen om het ontstaan van een ‘tweedeling’ en segregatie. Het is zichtbaar in buurten waar voorheen lagere- en middeninkomens woonden, die nu worden opgeknapt en zich ontpoppen tot betere wijken (gentrificatie). Werkt dit door in diversiteit of juist eenzijdigheid van wijken en hoe problematisch is dat?

Ruimtelijke ongelijkheid in Brazilië

Er heerst onrust in Brazilië. De afgelopen tijd waren er grote demonstraties door voor- en tegenstanders van het overheidsbeleid. De onvrede heeft niet alleen te maken met de wijdverbreide corruptie – waarbij ook de geschorste president Dilma Roussef geen schone handen lijkt te hebben – maar evenzeer met de nog altijd bestaande ongelijkheid, ondanks stevige sociale programma’s in de afgelopen tien jaar. Een beschouwing vanuit de radicale geografie.

Klimaatverandering door Milankovitch cycli

Naast antropogene klimaatverandering kent onze planeet ook natuurlijke schommelingen in het klimaat. Tot voorheen was onbekend of en hoe deze schommelingen plaatsvonden tijdens de vroege jaren van de aarde. Dankzij een nieuwe dateringstechniek kunnen we dit nu achterhalen. Klimaatverandering kwam ook toen al voor, blijkt uit een 2,5 miljard jaar oude gesteenteformatie in Zuid-Afrika.

De inheemse bevolking als grootste slachtoffer van een nieuwe economie

Al tientallen jaren is de Amazone, de zogenoemde longen van de wereld, het slachtoffer van groeiend mondiaal kapitalisme. Na 2004 leek het een tijd goed te gaan door een natuurbeschermend beleid, maar de nieuwe politiek van Bolsonaro gooit roet in het eten: de afgelopen jaren is de aanval op de Amazone alleen maar groter geworden. De inheemse Braziliaanse bevolking is hiervan het grootste slachtoffer.

De geologie van Texel

Texel is honderdduizenden jaren ouder dan de andere waddeneilanden. In geologisch opzicht lijkt het Nederland in het klein. Er liggen zelfs stuwwallen. Maak er zelf een excursie van!

Noordpool: nieuwe geopolitieke hotspot?

Het gebied rondom de Noordpool was lange tijd moeilijk toegankelijk en daardoor niet echt interessant voor de omringende landen. Door klimaatverandering en het smelten van het zee-ijs is dat snel aan het veranderen. Dat biedt kansen die vooral de Russen weten te benutten.