geografie februari 2019

Uummannaq & klimaat | ‘Historische’ steden in Polen | Kosovo als jonge natie | Venezolanen op de Nederlandse Antillen |

Op vakantie in… Colombia | Pretpark Amsterdam | Digitale kaarten in de klas

Kennis

De herbouw van Poolse steden na WOII

Van reconstructie naar retroversie

Krakow, Gdańsk en Warschau trekken enorm veel toeristen. Die realiseren zich vaak niet dat veel Poolse binnensteden na de Tweede Wereldoorlog in puin lagen en nadien zijn herbouwd en deels gereconstrueerd. Dat biedt een interessant verhaal, dat verbonden is met schuivende grenzen, migratie en identiteit. 

Polen
Kennis

Dé Kosovaar bestaat niet

Tijdens het WK-voetbal in de zomer van 2018 deden twee Zwitserse spelers met Kosovaars- Albanese roots na hun goals tegen Servië een vogel na, refererend aan de dubbelkoppige adelaar in de vlag van Albanie. Hebben Kosovaren dan geen eigen symbolen? Bestaat er überhaupt zoiets als een Kosovaarse identiteit? 

identiteit
Kosovo
Kennis

Chinatown Den Haag: Van top-downbeleid naar eigen initiatief

Chinatown Den Haag is tegenwoordig een toeristische trekpleister. Maar weinig bezoekers weten dat het is ontstaan door een gemeentelijke interventie om een ‘probleemwijk’ nieuw leven in te blazen. Hoe waarderen bezoekers de buurt? En kan Chinatown op eigen kracht vooruit? 

toerisme
Den Haag
Kennis

Amsterdammers zijn het zat: wonen in een pretpark

In september 2015 verscheen op Facebook een overlijdens-advertentie: ‘Na een rijk en voltooid leven nemen wij afscheid van I amsterdam’. De actiegroep Amsterdam Uitgebrand gaf zo uiting aan de groeiende onvrede in de hoofdstad over stedelijk toerisme. Waar komt de onvrede onder bewoners vandaan en hoe reageren zij op veranderingen in hun buurt? 

toerisme
Amsterdam
Kennis

Investeren in Klarendal

Een belangrijke verklaring voor gentrificatie is Neil Smiths theorie van doelbewuste verwaarlozing van arbeiderswijken om vervolgens via herontwikkeling grote winsten te behalen. Ook in Klarendal vinden dit soort praktijken plaats. Tegelijkertijd kom je er ook heel andere investeringspraktijken tegen. 

Klarendal
Kennis

Uummannaq

De economie van Uummannaq, een stadje in Groenland, ruim 600 kilometer boven de poolcirkel, leunt voor een belangrijk deel op de visserij. Maar de klimaatverandering is onmiskenbaar en overbevissing dreigt. 

klimaatverandering
Groenland
Opinie

Ligurië

Ik dacht altijd dat Ligurië een welgestelde provincie was. Tot ik er ging fietsen. Het is er linke soep: scheuren, kuilen en gaten in de wegen. Kleine gaten, grote gaten, tot 30 centimeter diep. Vooral de kleine paswegen (de witte weggetjes op de kaart) zijn slecht. Verklaarbaar natuurlijk: de winters zijn ijskoud en de zomers snikheet.

Blog: Fietslandschappen
Kennis

‘Colombia, het enige risico is dat je wilt blijven’

Ofwel: de paradox van gevaar 

‘Wij houden van de hele wereld, maar niemand houdt van ons’, sprak een taxichauffeur in Medellin. Bij het land Colombia denken Nederlanders vaak aan drugs, Pablo Escobar en de FARC. Het NRC Handelsblad bevestigde dit beeld onlangs nog: ‘Cocaproductie in Colombia op hoogtepunt’. Maar sinds een paar jaar trekken jonge toeristen juist massaal naar het land. Wat is hier gaande? 

toerisme
Colombia
Kennis

Van suikeroom tot schoonmaakster

De veranderde status van Venezolanen op de Nederlandse Antillen

‘Curacao weet zich geen raad met Venezolaanse vluchtelingen’, kopte NOS Nieuws in juni op haar website. In korte tijd is de suikeroom van de ABC-eilanden veranderd in een hulpbehoevend familielid. Wat vinden de eilandbewoners van de nieuwe verhouding met Venezuela?  

Curaçao
Opinie

Athlas Royal

Op de voorpagina van het Algemeen Handelsblad van zondag 3 augustus 1902 uit het archief van de Universiteitsbibliotheek van de UvA staat een bericht over de Tentoonstelling van Hulpmiddelen bij het Aardrijkskundig Onderwijs in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Het artikel gaat over de achtergrond en de opzet van de tentoonstelling, compleet met plattegrond, en vermeldt tot in detail wat er te zien is.

KNAG-collectie
Opinie

Beemster boeren waken over de weidegang

Weilanden met koeien vormen een vertrouwd cultuurlandschap in laag Nederland. In de Beemster zijn ze zelfs een handelsmerk geworden en vormt de kaasproductie een garantie voor het behoud van de weidegang. Daarmee zijn producenten en consumenten van weidemelk hoeders van dit typisch Nederlandse landschap. 

Hoeders van het landschap
Nieuws

Ontdekkingsreis voor kinderen via digitale kaarten

Digitale kaarten zijn populair – ook in het onderwijs – en het onlineaanbod is enorm. Het is de kunst leerlingen daarin wegwijs te maken en hen te leren de informatie te filteren en te interpreteren. Wij maakten lesmateriaal in de vorm van een Esri Story Map, waarin kinderen kaartvaardigheden opdoen en hun eigen omgeving leren kennen. 

onderwijs
Nieuws

On the move - Beweging op vele fronten

Ook dit jaar was de inschrijflijst weer overtekend en waren 900 docenten op de KNAG Onderwijsdag. Voor wie afgelopen november niet kon of zich afvraagt wat je daar als docent aan hebt, belicht Hans de Jong drie lezingen rond het thema ‘On the move’. 

onderwijs