geografie oktober 2017

Zacht doelwit | Senegalese straatverkopers in Barcelona | Toerisme op het Damrak | ‘Mobiliteit is een grondrecht’ | Polderen is actueler dan ooit | Bijna een Waddenpolder | Zandbak in de klas

Kennis

'Mobiliteit is een grondrecht'

Interview met planoloog Karel Martens

Op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en volkshuisvesting kennen we goed ontwikkelde principes van rechtvaardigheid waar we het als samenleving ook redelijk over eens zijn. We sturen ook op die principes. Vreemd genoeg hebben we die niet voor verkeer en vervoer, aldus planoloog Karel Martens, die hierover Transport Justice schreef.  

planologie
infrastructuur
openbaar vervoer
Nederland
Opinie

Het Koningsplein

Een van de mooiste plekken in Brussel is het Koningsplein. Het is een klassiek mooie plek, bedoeld, nee ontworpen, om mooi te zijn. Het werd in 1776 ontworpen in de Lodewijk XVI-stijl. Rondom het plein staan gebouwen die ze in Zuid-Europa zeker paleizen zouden noemen, maar die in Brussel voor hôtels doorgaan.

Blog: Brussels Lof
Kennis

Een veilig gevoel

Antiterrorisme op Utrecht Centraal

Station Utrecht Centraal is een ‘zacht doelwit’: een grote concentratie mensen met relatief weinig beveiliging. Daarmee is de kans op een terroristische aanslag reëel. Zware beveiligingsmaatregelen maken het station veiliger, maar bezoekers ervaren dat anders. 

veiligheid
Utrecht
Opinie

Dit werkt!

Je wilt graag vrijwilligerswerk doen op een plek waar echt werk aan de winkel is. Maar straks blijkt jouw bijdrage niet echt iets toe te voegen. Of je doet werk dat een lokale baan had kunnen zijn (zie Geografie mei 2016 & januari 2017). Lastig! Al eens aan natuurbeheer gedacht? 

vrijwilligerswerk
Kennis

Een Sociale Unie

Op 17 november organiseren de Zweedse premier Stefan Löfven en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een top in Gotenburg om de EU sociaal nadrukkelijker te profileren. Hoe moet de sociale kant van de Unie eruit zien? En waarom zijn eerdere pogingen verzand? 

Europese kwestie
Kennis

Senegalese straatverkopers in Barcelona

Van meerdere markten thuis

In Barcelona zie je op veel plekken straatverkopers die imitatiemerkartikelen als zonnebrillen en tassen proberen te slijten aan toeristen. Ze lijken in een voortdurend kat-en-muisspel verwikkeld met de Barcelonese politie, maar hun handel en wandel is niet altijd illegaal en heeft een verrassende geografische reikwijdte. 

migratie
Barcelona
Kennis

Jonge buitenlandse toeristen op het Damrak

De aantrekkingskracht van Amsterdam

Jonge, buitenlandse toeristen in Amsterdam komen vooral voor ‘sex, drugs en rock&roll’, zo is de gedachte. Onderzoek in een van de drukst bezochte straten van de stad, het Damrak, legt echter andere interesses bloot. 

toerisme
Amsterdam
Opinie

Groene hart

Frank van dam woont in Den Haag en moest in Culemborg zijn. Dus wat doet een mens dan? Die gaat op de fiets. Dwars door het Groene Hart. Althans, dat was de bedoeling, want hij wilde Hollandse wolkenluchten zien. Eindeloze weilanden met koeien erin. Sloten, riviertjes, watervogels, weidevogels. 

Blog: Fietslandschappen
Nederland
Kennis

Bijna een Waddenpolder

85 jaar geleden werd het laatste gat in de Afsluitdijk gedicht. Minder bekend is dat Hendric Stevin precies 350 jaar terug zijn plan lanceerde voor een afsluitdijk tussen de Waddeneilanden en inpoldering van de Waddenzee. In 1921 werd Stevins toekomstvisie opgediept door het Tijdschrift van het Koninklijk Nederlandsch Aardrijkskundig Genootschap, de voorloper van Geografie

Waddenzee
Opinie

Zintuiglijke kaarten

Geuren en geluiden bepalen voor een groot deel de manier waarop we een plek ervaren. Je kunt ze ook prima in kaart brengen.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Polderen - actueler dan ooit

Krijgt water in Nederland wel voldoende aandacht in de AK-methodes? Inzoomen op water in de eigen omgeving is in ieder geval belangrijk bij de vorming van waterbewustzijn. En waterschappen denken graag mee.  

onderwijs
Nederland
Opinie

Meneer, wat moet die zandbak in het lokaal?

Gebruik van ict in de les betekende ooit: achter een beeldscherm zitten. De opkomst van augmented reality maakt dat het ook anders kan, door extra informatie op de werkelijkheid te projecteren. Van zandbak tot Mount St. Helens. 

onderwijs
Opinie

GeoWeek 2017: Samen op pad

In mei beleven we de 11e editie van de GeoWeek. Ruim 4700 leerlingen duiken in de wereld van de geografie, verspreid over het hele land. Via gastlessen, bedrijfsbezoeken en veldwerk komen de leerlingen meer te weten over de dagelijkse praktijk van het vak aardrijkskunde. 

GeoWeek
onderwijs
Nederland
Opinie

Taal als ruimtelijk fenomeen

De Belgische uitgeverij Lannoo bracht in mei de Atlas van de Nederlandse taal uit. De atlas is in twee edities verschenen: één voor de Belgische en één voor de Nederlandse markt. Hij biedt een schat aan informatie over de evolutie en verspreiding van de Nederlandse taal. Ook geografen kunnen er veel interessants in vinden. 

recensie
Nederland