geografie mei 2018

Transformatie van een volksbuurt | IJzige oostenwind in de EU | De binnenstad als attractiepark | De bierrevolutie in Estland | Aardrijkskunde in de mens & maatschappijcurricula | Vakoverstijgend werken in bovenbouw

Kennis

Klarendal: tussen volksbuurt en elitewijk

Het Arnhemse Klarendal is veranderd van krachtwijk in een leefbare volkswijk met een Modekwartier. Vanuit de Radboud Universiteit hebben we deze veranderingen onderzocht. In Geografie rapporteren we de komende tijd over onze bevindingen, telkens vanuit een andere invalshoek.

stadsgeografie
gentrificatie
Nederland
Klarendal
Kennis

Op de stoep: het straatleven van Klarendal

Bewoners van Klarendal zitten opvallend vaak op de stoep. Of het nu de hippe Modekwartierders, oud-Klarendallers of nieuwe bewoners betreft, bij mooi weer verschijnen de bankjes en stoelen voor de deur.

stadsgeografie
gentrificatie
Nederland
Opinie

Een andere kijk op drukte

Welk land is dichter bevolkt, Nederland of Spanje? Het lijkt een uitgemaakte zaak. Nederland heeft immers meer inwoners per vierkante kilometer. Toch valt er ook iets te zeggen voor Spanje. Dat is goed te zien op een kaart die de bevolkingsdichtheid van elke vierkante kilometer weergeeft. Als geheel is Spanje minder dichtbevolkt, omdat er meer lege natuur is. Maar waar mensen wonen, zitten ze dichter op elkaar.

kaartlezen
Nederland
Spanje
Kennis

IJzige oostenwind in de EU

Na het einde van de Koude Oorlog omarmden Polen, Tsjechoslowakije en Hongarije het West-Europese gedachtegoed van democratie en vrijmarkteconomie, en in 2004 traden ze toe tot de EU. Vooral vanuit Hongarije en Polen blaast nu echter een ijzige wind, die van de ‘illiberale democratie’. In de EU klinkt de roep om krachtige maatregelen.

Europese kwestie
Polen
Hongarije
Tsjechië
Slowakije
Kennis

De binnenstad als attractiepark

Uren in de rij staan? Tijdens een dagje Efteling of Disneyland Parijs is het geen enkel probleem. We gaan zelfs met een vrolijk gevoel naar huis! Attractieparken zijn experts als het gaat om de menselijke beleving, en vormen daarmee een mooie leerschool voor binnensteden.

Kennis

Testcase: de Dorpsstraat in Zoetermeer

De Dorpsstraat is een historisch gegroeide winkelstraat in de groeikern Zoetermeer. Twintig studenten van Hogeschool Utrecht hebben de lessen van attractieparken toegepast op deze straat. Zij komen met verrassende ideeën.

Nederland
Kennis

Bierrevolutie in Estland

Europa beleeft een explosie van craft beer-brouwers. Dat geldt ook voor Estland. In vier jaar tijd is het aantal Estse brouwerijen met een factor 6 toegenomen en het aantal brouwers zelfs met een factor 10. Hoe golft het brouwersgilde door dit post-communistische land waar van een biercultuur tot voor kort geen sprake was?

Estland
Opinie

Plan Tirol

In Brussel bestaan drie onderwijssystemen naast elkaar: dat van de Vlaamse en Franse gemeenschappen, en een netwerk van EU-scholen. Op de meeste Vlaamse scholen leer je goed Nederlands, Frans en Engels, en op veel Franstalige scholen goed Frans en een beetje Nederlands en Engels. 

Blog: Brussels Lof
Opinie

Op zoek naar Shangri-la

De stormachtige groei die China al decennia doormaakt, raakt ook het perifere zuidwesten van het land. Maarten Ridderbos zocht er op de fiets naar de overblijfselen van Shangri-la.

China
reisverslag
China
Opinie

Yorktown, Virginia

Tijdens een woelige periode met allerlei opstanden tegen de Britse Kroon groeide onder de bewoners van de dertien koloniën aan de Amerikaanse oostkust de roep om onafhankelijkheid. Begin juni 1776 zetten ze in Philadelphia, destijds verreweg de grootste stad in Amerika, hun handtekening onder de Declaration of Independence. Daarmee was de losmaking van Groot-Brittannië op papier een feit. In werkelijkheid was de afscheiding van de dertien Amerikaanse gewesten nog in volle gang. De American Revolutionary War zou nog ruim zeven jaar duren.

Plaatsen van herinnering in de VS
Verenigde Staten
Opinie

Mens & maatschappijcurricula en aardrijkskunde

Wat hebben het einde van Pompeji en de Franse Revolutie gemeen? Beide komen in de geschiedenisles aan bod, maar ook door een aardrijkskundige bril zijn er overeenkomsten. Dit is wat docenten in het leergebied Mens en maatschappij doen: leerlingen vanuit verschillende perspectieven laten denken. Aardrijkskundige kennis lijkt er bekaaid af te komen.

onderwijs