De ‘spookcoup’
Lula mocht in november 2019, na 580 dagen detentie, zijn gevangeniscel verlaten. Het Hooggerechtshof had zijn straf opgeschort en annuleerde het vonnis in maart 2021. Nog steeds zijn Braziliaanse juristen het er niet over eens of Lula is vrijgesproken dan wel wegens vormfouten de dans ontsprong. Deze discussie is inmiddels onderdeel van de gepolariseerde verhoudingen in het land.
In april 2021 werden Lula’s politieke rechten hersteld en lag de weg open voor zijn kandidatuur bij de verkiezingen van oktober 2022. Hij ging meteen op campagne en de peilingen waren vanaf dat moment in zijn voordeel. Dit werd, zij het nipt, bevestigd door zijn winst in de tweede ronde. De verkiezingen waren een tweestrijd – andere kandidaten maakten geen schijn van kans – en vormden een spiegel van de polarisering in het land. Het werd een confrontatie van twee persoonlijkheden, stijlen, visies, en (vage) programma’s en beloften.
Bolsonaro zag zijn verlies aankomen, ondanks zijn bravoure en het vaste geloof van zijn aanhang in een overwinning. Al eerder in zijn regeertermijn legde Bolsonaro het fundament voor een ‘spookcoup’, een staatsgreep die misschien wordt gepleegd, of minstens wordt aangekondigd of gevreesd. Deze past binnen hedendaagse strategieën voor uitholling van de democratie in Latijns-Amerika (en elders). Ze zijn onderdeel van een subtiel en verhuld spel van ‘illiberalisering’ (ook wel democratic backsliding), waarbij de schijn van democratische grondwettelijkheid en legitimiteit wordt opgehouden. Bolsonaro ageerde vanaf het begin van zijn regeerperiode tegen de democratische instellingen, flirtte met militair machtsvertoon en steun onder de troepen, en kweekte wantrouwen rondom het verkiezingsproces door ruim tevoren (net als Trump) verkiezingsfraude aan te kondigen als verklaring voor een eventuele nederlaag. Tijdens de campagne zag Bolsonaro drie alternatieven voor zijn (politieke) toekomst: ‘preso, morto, victória’ (gevangen, dood, overwinning). Hij koos echter voor een minder heroïsch vierde alternatief: zelfopgelegde verbanning naar Florida.
Na zijn verkiezingsnederlaag hulde Bolsonaro zich enkele dagen in stilzwijgen en raadpleegde politieke medestanders en de militaire leiding. Het narratief van stembusfraude werd opgepikt door de radicale kern van zijn aanhang en gebruikt als argument om de straat op te gaan. Wegen werden geblokkeerd, kampementen opgeslagen bij de poorten van kazernes, en openbare geweldpleging werd niet geschuwd. De expliciete bedoeling van de aanhang was de legerleiding ertoe te verleiden in te grijpen en de verkiezingen ongeldig te laten verklaren, dit alles om het land van de ondergang te redden. Toen Bolsonaro al naar de Verenigde Staten was vertrokken en Lula officieel was ingezworen, volgde het sluitstuk op 8 januari. De aangekondigde demonstratie in de hoofdstad Brasília bleek een doelbewuste, gewelddadige aanval op de (op zondag lege) gebouwen van het Congres, het Hooggerechtshof en het presidentiële Planalto-paleis. De bestorming werd ogenschijnlijk gedoogd door politie en strijdkrachten. Maar de mislukking ervan liet wel zien dat de militairen uiteindelijk geen brood zagen in een coup ten gunste van de niet-herkozen Bolsonaro.
Uitdagingen voor de Braziliaanse democratie
Tijdens de vier jaar onder Bolsonaro wezen pessimistische analyses erop dat de democratie in Brazilië in gevaar was. Niet alleen door de antidemocratische stijl van de president, maar ook vanwege de terugkeer van de militairen in het politieke spel en het civiele staatsapparaat. Daarachter school volgens critici een nieuwe autoritaire alliantie tussen economische elites en een deel van de bevolking dat zich bedreigd voelde door mondialisering, crisis, onveiligheid en sociaal-culturele diversiteit.
Toch wist Lula de verkiezingen – nipt – te winnen. Zijn campagne stond in het teken van ‘herstel’ en ‘verzoening’. Herstel van de economie en van het idee van maatschappelijke inclusie en herverdeling. Verzoening als recept tegen polarisering en politieke onverdraagzaamheid. In de campagne koos Lula voor een strategie van het midden, door oud-opponent Geraldo Alckmin als running mate te kiezen en de nummer drie van de eerste ronde, Simone Tebet, een ministerspost in zijn regering te beloven. Maar de gewelddadige opstand van bolsonaristas op 8 januari heeft de verzoeningsstrategie op losse schroeven gezet.