geografie november/december 2017

Tsunami in Nederland | Professor Jan Pieter Bakker in Suriname | Nieuwe zijderoute naar Europa | Puinwaaiers in de Alpen |

Eerlijke foto’s & duurzaam reizen | Portugal | Interculturele stage in Mongolië | Glazen Globe

Kennis

Een tsunami aan onze kust

Onlangs maakte Nederland kennis met een bijzonder natuurverschijnsel, de meteorologische tsunami, afgekort meteo-tsunami. Het fenomeen komt hier wel meer voor, maar minder heftig en tamelijk onopgemerkt. Door de toename van extreem weer kan het in de toekomst vaker en in heftiger vormen optreden. 

Nederland
Kennis

Professor Jan Pieter Bakker in Suriname

Salomon Kroonenberg duikt in de ‘Surinaamse erfenis’ van professor Jan Pieter Bakker, de grote man van de Amsterdamse fysisch geografen in de jaren 1940-60. Omdat Bakker veel bevindingen publiceerde in congresbundels en gedenkboeken van collega’s in Duitsland, Frankrijk en Oost-Europa, bleven zijn inzichten vrijwel onbekend in Suriname. 

fysische geografie
Suriname
Kennis

De nieuwe zijderoute(s) tussen China en Europa

China heeft een ambitieus plan gelanceerd om de verbindingen met Europa te verbeteren. De EU-lidstaten hebben nog moeite met een gezamenlijk antwoord. Maar er zijn al heel wat ontwikkelingen gaande. Vooral steden en regio’s haken gretig aan. 

China
Europese kwestie
handel
Opinie

Eerlijke foto's & duurzaam reizen

Steyn Hoogakker is een van de Duurzame Jonge Honderd van 2017: jongeren die zich inzetten voor een duurzame wereld. Met Impact Journey wil Hoogakker mensen aan het denken zetten over het effect van reizen. In Togo onderzocht hij wat fotograferen onderweg doet met mensen daar én hier. 

duurzaamheid
reizen
fotografie
Kennis

Wet bedrijveninvesteringszones (BIZ)

Sinds 1 januari 2015 functioneert de Wet bedrijveninvesteringszones (BIZ). En met succes. Er zijn inmiddels ruim 400 BIZ-fondsen actief, bij elkaar goed voor een extra investering in de lokale economie van 160 miljoen euro. Dit hele budget wordt opgebracht door lokale ondernemers. Overheidssubsidie komt er niet aan te pas. 

Opinie

Het dier als cartograaf

In de tv-serie Nederland van Boven was een paar jaar geleden ‘De dag van de meeuw’ te zien, over een meeuwenmoeder op Texel die ’s ochtends naar Amsterdam vliegt om daar uit vuilnisbakken in het centrum te snacken en ’s middags via de Noordzee weer terugkeert naar haar jongen. Wie het filmpje eenmaal heeft gezien, kijkt nooit meer hetzelfde naar een meeuw. Dieren leveren bijzondere kaarten op.

Blog: Kaartlezen
Kennis

Puinwaaiers in de Alpen

Het dal omhoog omlaag

Het is een lange tocht door het Vinschgau, het langgerekte dal in het noorden van Süd-Tirol. Links en rechts rijzen steile bergwanden op, die reiken naar de machtige Ortler, op 3905 meter. Omhoog en omlaag voert de smalle kronkelweg. Eigenlijk wonderlijk in zo’n oplopend dal. 

fysische geografie
Opinie

Het justitiepaleis

Kerktorens en kantoorkolossen zijn net als in andere steden bepalend voor de skyline van Brussel, maar er zijn nog twee andere gebouwen die in Brussel domineren: het Justitiepaleis en de Nationale Basiliek van het Heilig Hart, beter bekend als de Basiliek van Koekelberg.

Blog: Brussels Lof
Kennis

De wereld van Noachs nakomelingen

Een van Bachienes vroegste cartografische producties is een set van twaalf kaarten die tussen 1748-1750 verschenen bij Nicolaas Goetzee, Ordinaris stadsdrukker in Gorinchem. De meeste tonen het huidige Israël, in een enkel geval het Midden-Oosten of het Middellandse Zeegebied.

KNAG-collectie
Kennis

Het Portugese binnenland loopt leeg

Het afgelopen jaar belichtte Jan Kleinpenning diverse kanten van Spanje. Portugal maakt eveneens deel uit van het Iberisch Schiereiland, maar onderscheidt zich in meerdere opzichten van Spanje. Onder meer op demografisch gebied.  

demografie
Portugal
Opinie

Val Martello, far from the madding crowd

Wie ooit over de Passo dello Stelvio is gereden, weet dat het daar druk is. Op de iconische, haarspeldrijke beklimming wordt de fietser geconfronteerd met horden motorrijders en eindeloze aantallen auto’s. Een gekkenhuis. Daarom kiezen we vandaag het dal ernaast: Val Martello. 

Blog: Fietslandschappen
Italië
Nieuws

Hoe je een vulkaan kunt blussen

Dit jaar werd de Glazen Globe voor het beste geografische kinderboek uitgereikt tijdens de Kinderboekenweek. De jury las en herlas tientallen boeken, vergaderde bijna maandelijks in Utrecht en kwam uiteindelijk unaniem tot een beslissing.  

Opinie

Interculturele stage Mongolië: een wereldervaring

Afgelopen zomer reisde het Bernardinuscollege uit Heerlen voor de negende keer af naar een ontwikkelend land voor een interculturele stage. Na ‘wereldervaringen’ in India, Peru, China, Indonesië, Tanzania, Zuid-Afrika en Peru trokken leerlingen deze keer naar Mongolië.  

onderwijs
toerisme
vrijwilligerswerk
Mongolië