geografie november/december 2019

Milieu en bescheidenheid | Interview Pieter Leroy | Westelijk-Nieuw-Guinea, speelbal in de geopolitiek | Hipsters in Siberië | Stukje EU in de Amazone | 150 jaar Suezkanaal | Storymap over Amazonië

Kennis

'Echte duurzaamheid doet ook pijn'

Scheidend hoogleraar milieubeleid Pieter Leroy

Ruim 40 jaar heeft Pieter Leroy, hoogleraar Milieu en Beleid in Nijmegen, zich beziggehouden met milieuvraagstukken. Hij heeft de milieuproblemen, onze kijk erop en het beleid zien veranderen. In juni hield hij zijn afscheidscollege. Thema: bescheidenheid. 

duurzaamheid
Kennis

Macroplastics - via onze rivieren in zee

Zo’n 70 tot 80 procent van alle plastic in de oceanen is afkomstig van rivieren. Die toevloed wordt nauwelijks gemonitord. Welke methoden zijn daarvoor beschikbaar en hoe pak je dat in Nederland het best aan? 

Kennis

Papoea's - een geplaagd volk dat niet gehoord wordt

Van Hongkong tot Libanon, overal klinken volksprotesten. Het geluid van de Papoea’s, die zich afgelopen augustus weer roerden, wordt andermaal overstemd. Zij voelen zich gediscrimineerd door de Indonesische staat. Nederland heeft een ereschuld. Een tweeluik over de achtergronden. 

Kennis

Westelijk-Nieuw-Guinea: Speelbal in de geopolitiek

De basis van het conflict over de onafhankelijkheid van Papoea ligt 70 jaar terug. In 1949 raakten Nederland en Indonesië met elkaar in de clinch over de soevereiniteit van Nederlands-Nieuw-Guinea. Pas in 1962 kwam daar een einde aan. Over de hoofden van de Papoea’s heen werd in New York beslist over de toekomst van hun eiland. 

geopolitiek
Kennis

Amsterdam: De kosmopolitische zone

In een nieuwe reeks bespreekt Geografie ontwikkelingen in krimp- en groeiregio’s.

Amsterdam
Opinie

Dolomieten

Waar kan een mens mooier fietsen dan in de Dolomieten?

Blog: Fietslandschappen
Opinie

Stukje EU in de Amazone

Op de weigering van de Braziliaanse president Bolsonaro om op te treden tegen de ontbossing in het Amazoneregenwoud was veel kritiek. Ook van de Europese leiders, met de Franse president Macron voorop. Maar geven ze zelf het goede voorbeeld? EU-lidstaat Frankrijk heeft immers een stukje Amazonië in bezit. 

Europese kwestie
Opinie

Het Chesapeake & Ohio Canal

Het Erie Canal, de verbinding tussen de Atlantische Oceaan en de Grote Meren via New York en de rivier de Hudson, kwam gereed in 1825. Met een lengte van 584 kilometer en 35 sluiscomplexen was het een groots project dat in slechts 8 jaar werd gerealiseerd. Het Eriekanaal halveerde de transportkosten van de Grote Meren naar New York en was lange tijd bijzonder succesvol, zowel voor de haven van New York, als voor de economische ontwikkeling van het noordelijke deel van de staat New York én de zuidelijke kuststroken van het Ontario-, Erie- en Michiganmeer. 

Plaatsen van herinnering in de VS
Verenigde Staten
Kennis

Hipsters in Siberië

Navel met piercing onder dikke bontjas

Berlijn staat bekend om de levendige hipstercultuur en underground scene. Het lijkt een typisch westerse en stedelijke trend. Maar ook in Siberië heeft deze subcultuur veel aanhangers – chai latte en veggieburgers zijn hier gewoon verkrijgbaar. Waar staan die precies voor? 

cultuur
Rusland
Opinie

150 jaar Suezkanaal

In Den Haag liggen de Suezkade en Conradkade tegenover elkaar – daartussen voert het Afvoerkanaal. Den Haag en Suez hebben niet veel met elkaar te maken. Den Haag en Conrad iets meer.

KNAG-collectie
Opinie

Geografen voor Europa

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn al weer een tijd geleden en binnenkort treedt de nieuwe Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen aan. Vlak voor de verkiezingen verschenen er twee boeken van geografen over het belangrijke maar momenteel niet zo geliefde onderwerp Europa. Wat hebben ze ons te bieden? 

recensie
Europa
Nieuws

GeoWeek 2019: meedoen is vooral heel leuk

Afgelopen juni was er al voor de 13e keer een GeoWeek. Vijf volle dagen waarin bedrijven scholieren op expeditie meenemen in het vakgebied van de geograaf. Waarom doen ze mee aan de GeoWeek? Vier ervaren expeditieleiders aan het woord. 

GeoWeek
Nederland
Nieuws

The making of... Een educatieve storymap over Amazonië

De storymap Amazonië neemt leerlingen mee in het verhaal van een leeftijdgenoot. Door diverse interactieve bronnen te bestuderen leren leerlingen over de kenmerken van Amazonië, en de ontwikkelingen die hier spelen. Een kijkje op de totstandkoming van deze educatieve storymap. 

onderwijs
GIS