geografie september 2017

Zuid-Amerika [2] | Vulkanen en aardbevingen in de Andes | Getrapte verdringing door Braziliaans suikerriet |

Evangelische opmars in Brazilië | Zuid-Amerika & China | En verder: Geograaf 3.0 aan de bak

Kennis

Hoge bergen in een atypische subductiezone

Vulkanen en aardbevingen in de Andes

Waar oceanische korst onder een continentale korst duikt, treden aardbevingen en vulkanen op. Aan de westkust van Zuid-Amerika ontbreken echter actieve vulkanen langs flinke delen van de subductiezone. Ook het patroon van aardbevingen op de 7500 kilometer van Vuurland tot Panama vertoont geen homogeen beeld. Hoe komt dat?

geologie
geomorfologie
Zuid-Amerika
Kennis

Getrapte verdringing door Braziliaans suikerriet

In Brazilië is de suikerrietteelt sinds 2000 fors gegroeid, deels door de toenemende vraag naar ethanol als energiebron. Dit heeft geleid tot concurrentie om de ruimte, en getrapte verdringing.  

Brazilië
Kennis

Evangelische opmars in Brazilië

Brazilië is bekend van zandstranden, voetbal, de samba en het uitbundige carnaval. Dat laatste heeft alles te maken met de katholieke traditie. Brazilië telt de meeste katholieken ter wereld. De afgelopen decennia komt een ander christelijk geloof op, met een grote invloed in de Braziliaanse samenleving én politiek.  

religie
Brazilië
Kennis

Zuid-Amerika heeft een nieuwe rijke vriend: China

In minder dan tien jaar is China van onbeduidende exportbestemming uitgegroeid tot belangrijke economische partner van Zuid-Amerika. China heeft het continent economisch veel te bieden. Maar de nieuwe vriendschap heeft ook een schaduwzijde. 

economie
Opinie

Stadsrand

Ik schreef het al eerder: voor een fietser die in Den Haag woont, is het een beetje behelpen. Niet alleen bestaat de helft van zijn potentiële actieradius uit zee, de andere helft is verstedelijkt gebied. Of je nu een rondje van 60 of 100 kilometer fietst, de stad is altijd zichtbaar. Hoorbaar, voelbaar. 

Blog: Fietslandschappen
Den Haag
Opinie

De ontbindende stilte van het uitsterven

Stelt u zich het volgende voor: u roept, maar er is niemand die reageert. Alles om u heen blijft stil. Uw stemgeluid blijft een onbegrepen zuchtje wind in de wouden, in de woestijnen, op het water – het maakt niet uit waar u zich bevindt.

Kennis

Betere leefomgeving door een snelweg

A4 Delft-Schiedam

Om de aanleg van de A4 Delft-Schiedam erdoor te krijgen, deed het Rijk veel concessies. Terwijl de auto’s in een verdiepte bak passeren, kunnen fietsers en skaters genieten van Midden-Delfland, hebben dieren een veilige oversteek en is er een natuurverbinding ontstaan. Dat heeft wel 2 miljard euro gekost. Is het die hoge prijs waard?

infrastructuur
Nederland
Opinie

Berlijnse ruimte

Het maakte een onvergetelijke indruk, Martin de Jongs eerste bezoek aan Berlijn in 1987 als eerstejaars student sociale geografie. Drabbige fantasiekoffie en Eisbein met boterzacht bestek in Oost-Berlijn, pardon: Berlin, Hauptstadt der DDR.

Blog: Kaartlezen
Berlijn
Kennis

Land van boeren, tuinders en veehouders?

Spanje heeft nog steeds een heel belangrijke agrarische sector; veel sterker dan een halve eeuw geleden. Maar is Spanje daarmee nog steeds een agrarisch land?

landbouw
Spanje
Kennis

Transnistrië

Schimmenspel in de achtertuin van Europa

In 1990 maakte Transnistrië zich los van Moldavië. De afscheiding werd door geen enkel land erkend. Sindsdien leidt Transnistrië een twijfelachtig bestaan. Voor de bevolking is onafhankelijkheid inmiddels meer een illusie dan een reëel perspectief. Maar de schimmige status heeft ook voordelen.

Transnistrië
Opinie

Zeventien miljoen stippen op een kaart - een kritisch commentaar

een kritisch commentaar

Rinus Deurloo en Sako Musterd reageren op een artikel van Martin de Jong over dotmaps van het CBS dat eerder in Geografie verscheen.

Nederland
Opinie

Flodder in Brussel

De film Schindler’s List werd deels in de Oekraïense stad Lviv opgenomen in plaats van het Poolse Krakau. De gebouwde omgeving in Krakau was begin jaren 90 al te sterk gemoderniseerd om dienst te kunnen doen als setting voor begin jaren 40. Om een zelfde reden week regisseur Dick Maas uit naar Brussel om midden jaren 80 de film Flodder op te nemen. De ergste ellende was in Nederland blijkbaar al opgeruimd en dwong Maas, of zijn locatiescout, naar België uit te wijken. 

Blog: Brussels Lof
Nieuws

Geograaf 3.0 aan de bak

In 2012 startten 22 studenten met de nieuwe hbo-opleiding Geo Media & Design. Inmiddels zijn 14 van hen afgestudeerd en allemaal aan het werk of bezig met een vervolgstudie. Waarom een nieuw hbo-traject en wat levert dit op?

onderwijs