Geografie.nl

Nieuws

Leraren en vakexperts gezocht voor de vakvernieuwingscommissie

Nieuws

Doorfietsroutes: Een nieuwe trend in Nederland

22 februari 2024

Doorfietsroutes, ontworpen om fietsers comfortabel en zonder onderbrekingen van de ene locatie naar de andere te laten reizen, winnen aan populariteit in Nederland. Met alleen al het afgelopen jaar 146 kilometer aan nieuwe routes en nog eens 1.392 kilometer in planning, vormen ze een belangrijk onderdeel van de inspanningen om fietsen te bevorderen als een aantrekkelijke en duurzame vervoerskeuze.

Nieuws

GeoWeek 2023: Inschrijvingen geopend!

26 februari 2024

De inschrijvingen voor de GeoWeek 2024 zijn vanaf nu geopend! Kijk snel op de website en kies uit 89 toffe expedities.

Kennis

Na de vloedgolf van 2021: Herstel is zaak van lange adem in Ahrdal

12 februari 2024

In juli 2021 veroorzaakten slagregens een overstroming in het Ahrdal. Er verdronken 135 mensen, het water vernietigde 60 van de 112 bruggen. Ruim 2,5 jaar later is de Wiederaufbau nog lang niet voltooid. De bergen puin en modderbanken zijn opgeruimd, maar van een ‘deltaplan’ is (nog) geen sprake. 

waterveiligheid
Kennis

Naar een tweetalige Bachelor Sociale Geografie en Planologie aan de UvA… en weer terug?

25 januari 2024

In het licht van het debat over internationalisering omarmde de UvA's Bachelor Sociale Geografie en Planologie in 2023 een tweetalige benadering. Maar met de 'Wet Internationalisering in Balans' op komst, zijn er vragen over de toekomst. Dit artikel verkent de universitaire verschuiving, de bredere discussie over taal in academische kringen, en de onzekerheden rond het voorgestelde wetsvoorstel.

onderwijs
Kennis

Onze aannames over favela’s ontkracht

12 februari 2024

Het bezoek aan twee informele wijken in Rio de Janeiro tijdens de KNAG-studiereis was in veel opzichten een reality check. Vier docenten vertellen hoe veel van hun aannames botsten met de veelkleurige en complexe werkelijkheid.

KNAG-studiereis Brazilië 2023
Brazilië
Kennis

Practice what you preach: een casus van de Nederlandse en Duitse planologie

8 februari 2024

 Met complexe uitdagingen zoals klimaatverandering en het groeiende belang van burgerparticipatie, is het noodzakelijk beleid te ontwikkelen dat hierop aansluit. Door deze grensoverschrijdende kwesties wordt de ruimtelijke samenwerking tussen Nederland en Duitsland essentieel. Om deze samenwerking succesvol te laten zijn, is het cruciaal elkaars ruimtelijk ordeningsbeleid te begrijpen. Hoe verschillend zijn de benaderingen eigenlijk?

planologie
Opinie

Dagboek Braziliëreis deel 2: Toerisme en landbouw - 21 oktober t/m 25 oktober

8 februari 2024

In deel 2 van het dagboek van de Braziliëreis worden belangrijke aspecten van het land verkend, waaronder de bloeiende landbouwsector en het bruisende toerisme. De reizigers krijgen inzicht in de economische en ecologische dynamiek van Brazilië door bezoeken aan bloemenveilingen en suikerrietplantages.

Dagboek
Brazilië
Kennis

Historisch Breda: de meest toegankelijke stad van Europa?

8 februari 2024

De historische binnenstad van Breda is een trekpleister voor toeristen vanwege haar gastvrijheid en rijke erfgoed. Echter, voor rolstoelgebruikers blijken er toegankelijkheidsproblemen te zijn. In een streven naar verbetering heeft de gemeente Breda zich tot doel gesteld om deze kwesties aan te pakken. Met behulp van fysieke aanpassingen en moderne technologie wil de gemeente de binnenstad tegen 2030 volledig drempelvrij maken.

Toegankelijkheid