geografie april 2015

Fout zout onder de Waddenzee? | Zuid-Afrikaanse wijnsector nog steeds wit | Duurzame energielandschappen | Grenzen | Motown en The Motor City | Droogte als creeping disaster | Geo Future School: de modules

Kennis

Fout zout onder de Waddenzee?

Zoutproducent Frisia mag vanaf 2021 van staatssecretaris van Economische Zaken Dijksma zout winnen onder de Waddenzee bij het Friese Harlingen. De Waddenvereniging spreekt van ‘fout zout’ en voert stevig campagne voor het bedreigde werelderfgoed. Is het Waddenzeezout inderdaad ‘fout’?
 

Waddenzee
Kennis

Zuid-Afrikaanse wijnsector nog steeds vooral wit

De wijnsector, die na de apartheid sterk opbloeide, is nog altijd bijna exclusief een zaak van blanke boeren en ondernemers. Black Economic Empowerment verloopt hier moeizaam.

Apartheid
Zuid-Afrika
Kennis

Het geluid van Detroit

De basis voor de moderne economie is gelegd in Detroit. Hier zijn het Fordisme en de lopende band ontwikkeld. De muziek van Motown is een goede afspiegeling van de cultureel-maatschappelijke toestand in de jaren '60 en '70. Elementen daaruit zeggen iets over de relatie tussen muzikale invloeden en de ruimtelijke ontwikkeling van Detroit.
 

Detroit
Kennis

In 2015 ook meer aandacht voor duurzame energie?

In 2015, het Jaar van Ruimte, kijken we naar de spanningsvelden in het ruimtegebruik, en naar partijen die de ruimte tot 2040 zullen inrichten. Maarten Ridderbos, auteur van het boek Landschappen vol met energie, breekt een lans voor ruimtelijk slim ingepaste, duurzame energiewinning.

duurzame energie
Nederland
Opinie

Het nieuwe besparen

Frank van Dam vraagt zich af waarom er zo weinig zonnepanelen te zien zijn in wijken waar je ze juist verwacht: die waar mensen met een goede bankrekening wonen.

Blog: Stad in zicht
duurzame energie
Nederland
Kennis

Droogte als creeping disaster - en de invloed van de mens daarop

Recente onderzoeken in Utrecht en Wageningen op basis van hydrologische simulatiemodellen lijken erop te wijzen dat de mens – meer nog dan klimaatverandering – grote invloed heeft op de ontwikkeling van droogtes in de toekomst.

klimaatverandering
Opinie

Grenzen

In 1995 schreef Salle Kroonenberg deze column in een nieuwsbrief van het KNGMG. Verander ‘Bosnië’ in ‘Oekraïne’ en z’n woorden zijn nog altijd actueel, afgezien van het grapje over Braks, toenmalig minister van Landbouw. Tijden veranderen, maar soms – helaas – bar weinig.

grenzen
Opinie

Riga

Billy Gunterman gaat een weekend weg op een oude kaart: Riga, de hoofdstad van Letland.
 

Blog: Oude kaart
stedentrip
toerisme
Riga
Kennis

Pekela

Alsof de inwoners van Groningen niet genoeg aan hun hoofd hebben met de perikelen rond de winning van aardgas en de aardbevingen, zette de EO Pekela in januari neer als de slechtste plek van Nederland. Het is niet de eerste keer dat de gemeente en haar inwoners een negatief label krijgen opgespeld.

beeldvorming
Oude Pekela
Kennis

Een halve eeuw Utrechtse ontwikkelingsstudies

Hoe het begon in de jaren '60

In 2015 bestaat de specialisatie ‘ontwikkelingsstudies’, nu master International Devolopment Studies, in Utrecht een halve eeuw. Alle reden stil te staan bij het begin in de jaren '60 met naast De Vooys de twee grondleggers van de specialisatie, Hanrath en Hinderink.
 

onderwijs
Opinie

Wereldkampioen globalisering

Martin de Jong blogt over globalisering en hoe elk land daar een score in krijgt. Want ook globalisering kun je meten en in kaart brengen.

Blog: Kaartlezen
globalisering
Nieuws

Geo Future School: de modules

In het meinummer van Geografie 2014 schreven we al over Geo Future School. Tien scholen zijn inmiddels bezig met deze onderwijsstroom in oprichting of oriënteren zich erop. Zelf ook een Geo Future Module maken? Lees hier hoe het kan.
 

onderwijs
Geo Future School