geografie april 2020

Weg met plastic afval | Chinees importverbod op plastic afval | Een nieuwe geografie van de Formule 1 & Zandvoort | Engels neefje Zandmotor | Wales: georganiseerde terugtrekking | De Noorderlingen | Klimaatverandering in de Alpen | Aardrijkskunde in het Onderwijsmuseum

Kennis

Never waste een afvalcrisis

Chinees importverbod op plastic afval

Westerse landen waren gewend veel plastic afval naar China te exporteren. Tot China dat in 2018 verbood. Dit leidde tot een crisis in de internationale afvalhandel en recycling, maar kan ook aanzetten tot een meer structurele aanpak van een nijpend milieuprobleem. Never waste a crisis. 

globalisering
afval
Kennis

Herrie in de duinen

Een nieuwe geografie van de Formule 1 

In 2011 schreven we over de geografie van de Formule 1, de koningsklasse in de autosport. Wat toen ondenkbaar was, is er toch van gekomen: het circuit van Zandvoort staat weer op de kalender. In dit tweeluik de laatste ontwikkelingen in de geografie van de Formule 1 en de uitdagingen waarvoor Zandvoort staat. 

Kennis

Zandvoort

Straks scheuren de bolides door de duinen. Nu nog bedenken hoe de fans er kunnen komen. En hoe zit het met de verwachte overlast voor de lokale gemeenschap, en de impact op de kwetsbare natuur?

Nederland
Kennis

Engels neefje Zandmotor 

Brug naar georganiseerde terugtrekking 

De Nederlandse Zandmotor heeft een buitenlands neefje gekregen. De Engelsen gaan er een stukje Noordzeekust mee beschermen. Ze willen zo tijd kopen om op de (middel)lange termijn bebouwing landinwaarts te verplaatsen – georganiseerde terugtrekking dus. 

waterveiligheid
Verenigd Koninkrijk
Kennis

Fairbourne bereidt zich voor op georganiseerde terugtrekking

Aan de westkust van Wales ligt een dorp dat nu nog door waterstaatkundige werken beschermd wordt tegen overstromingen. Klimaatverandering maakt die bescherming op termijn echter onhoudbaar. Binnen 40 jaar moet ontmanteling een feit zijn. 

waterveiligheid
Verenigd Koninkrijk
Kennis

De Noorderlingen

Met het vertrek van de Britten, en het groeiende economische en strategische belang van het Noordpoolgebied heeft Nederland steeds meer oog voor de Noordkant van Europa, waar het nieuwe bondgenoten zoekt en vindt. Over welke landen hebben we het precies en wat is hun rol in de Europese samenwerking? 

Europese kwestie
Kennis

Sex and the City

Waarom we het (niet alleen) over seksualiteit in de stad moeten hebben 

Steeds meer stadsgeografen buigen zich over de sociaalruimtelijke aspecten van seksualiteit, zoals het ontstaan van gaybourhoods, seksueel burgerschap en queer gentrificatie. Kay Mars onderzocht de bewegingen en alledaage ervaringen van jonge queer mannen in Porto Alegre in Brazilië. Maar niet alleen hun seksualiteit blijkt bepalend. 

Brazilië
Kennis

Participeren in het Utrechtse Lombok

De leefbaarheid in de wijk is gebaat bij burgerparticipatie, van het schoonmaken van de eigen stoep tot het organiseren van een parkfestival. Maar hoe krijg je mensen in beweging? Onderzoek naar wat mensen drijft in Lombok biedt een aantal handvatten. 

leefbaarheid
Utrecht
Kennis

Woonwagenkamp Beukbergen

Een gewone wijk met een bijzonder karakter 

Sinds 2018 mogen gemeenten geen uitsterfbeleid meer voeren ten aanzien van hun woonwagenkampen. Zeist koos in 2009 al voor een rigoureus andere aanpak. Met succes: woonwagenkamp Beukbergen is inmiddels een bloeiende woonwijk zonder al te grote problemen. Maar het vertrouwen tussen bewoners en organisaties blijft een balanceeract. 

 

Nederland
Opinie

Langs de Ploenstraat in Duiven

Als je over de A12 richting Duitsland rijdt, is er voorbij Arnhem nog een stukje Nederland voordat je bij ’s-Heerenberg de grens passeert. Wellicht alleen bekend van de Ikea of Intratuin, waar elk najaar vanuit het hele land bussen naartoe trekken om de kerstshow te bekijken. Afslag Duiven is toch echt ook bedoeld voor een dorp waar mensen wonen. 

In de kantlijn van het landschap
Nederland
Kennis

Klimaatverandering in de Alpen

‘Hoe ziet hij eruit – nog een beetje gezond?’ Hoopvol kijk ik mijn vriend aan. Bedrukt antwoordt hij: ‘Het is verschrikkelijk, hij ligt echt op sterven. Vorig jaar aan het einde van de winter zag hij er nog wel goed uit. Maar nu...’ 

fysische geografie
klimaatverandering
Alpen
Nieuws

Stap in de wereld van De Bosatlas 

Aardrijkskunde in het Onderwijsmuseum 

Het Nationaal Onderwijsmuseum schetst met Stap in de wereld van De Bosatlas de ontwikkeling van atlassen in het onderwijs. De Bosatlas kwam meer dan 140 jaar geleden voor het eerst uit en werd een icoon in het aardrijkskundeonderwijs. 

Opinie

Boeken Geografie april 2020

Boeken die in deze Geografie zijn gerecenseerd:

recensie