geografie mei 2015

Geografie mei 2015

Nederlandse dijken | Bewust worden van overstromingsrisico's | Cycloon Pam | Eerherstel van de cartografische schets | South-North Water Transfer Project in China | Europees Nabuurschapsbeleid in vlammen

Opinie

Dijken van Nederland

De eerste editie van Dijken van Nederland in 2014 was binnen de kortste keren uitverkocht en er verschijnt nu een herdruk. De atlas brengt de werelden van waterstaat, watertechniek, geschiedenis en ruimtelijke ordening bij elkaar. Passend in het Jaar van de Ruimte én in Geografie. Tijd dus voor een bespreking en voorproefjes van de inhoud.

waterveiligheid
Nederland
Kennis

Bewust worden van overstromingsrisico's

Met zijn onderzoek naar het overstromingsrisicobewustzijn van leerlingen haalde Adwin Bosschaart vorig jaar de landelijke pers. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wilde vervolgens van hem weten hoe je dit risicobewustzijn onder leerlingen kunt vergroten. Adwin heeft een onderwijsmethodiek ontwikkeld waarbij de directe omgeving centraal staat en deze aanpak wordt nu uitgewerkt in lesmateriaal voor twee gebieden in Nederland. Wie volgt?

waterveiligheid
onderwijs
Nederland
Kennis

Opnieuw een verwoestende cycloon

Anderhalf jaar na de ramp op de Filipijnen werd opnieuw een eilandenrijk in de Grote Oceaan getroffen door een tropische cycloon in de zwaarste categorie. Cycloon Pam liet een spoor van vernielingen achter op Vanuatu, dat in meerdere opzichten in een gevarenzone ligt.

klimaatverandering
Filipijnen
Vanuatu
Kennis

Eerherstel van de cartografische schets

Jarenlang bestierde Philippe Rekacewicz de cartografieafdeling van het Franse maandblad Le Monde diplomatique, waar hij tal van thematische kaarten en atlassen verzorgde. Hij bewerkstelligde het eerherstel van kleurpotloden en de schets. Een interview over radicale cartografie in het GIS-tijdperk.

cartografie
Opinie

Gebiedsgeluk

Sinds 2005 stelt het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) aan een grote groep mensen de vraag: hoe tevreden bent u met uw leven, in het algemeen? Er zijn vier antwoorden mogelijk, van heel tevreden tot heel ontevreden. Martin de Jong leest de gelukskaart en concludeert: geluk is een ongrijpbaar fenomeen.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Kennis

's Werelds grootste waterwerk in uitvoering

Het South-North Water Transfer Project

De zoetwatervoorziening wordt wel de achilleshiel van China genoemd. In het zuiden is er een wateroverschot, in het noorden een groot tekort. Daarom wordt zwaar geïnvesteerd in de hydrologische infrastructuur. Dit project is van ongekende dimensies. Onlangs is een deel in gebruik genomen.

China
water
China
Kennis

Nabuurschapsbeleid in vlammen

Oekraïne en Libië zijn twee van de staten waarop het Europese Nabuurschaps beleid zich richt. Dat beleid is dubbelzinnig en schiet hoe dan ook tekort. Dit kan de komende tijd leiden tot scherpe repercussies, onder andere op de toch al zo omstreden toestroom van migranten. Een vraagstuk van nieuwe geopolitiek.

Oekraïne & Rusland
migratie
Oekraïne
Libië
Opinie

Een hardnekkige tijdsordening en het puberbrein

Frank van Dam begrijpt niet waarom middelbare scholen zo vroeg in de ochtend al beginnen met hun lessen. Hij pleit voor een latere start, en heeft daar een paar goede redenen voor. 

Blog: Stad in zicht
Nieuws

Niet alleen voor bollebozen

De aardrijkskundeolympiade is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de grotere in Nederland. Uitblinken mag weer op de middelbare school, en olympiades zijn daarvan een exponent. Maar de olympiade heeft niet alleen bollenbozen wat te bieden.

onderwijs
Kennis

Op studiereis naar Ghana

Aardrijkskunde gaat over de wereld om ons heen. En die is niet altijd vanuit de boeken te begrijpen, laat staan uit te leggen aan leerlingen. Daarom ging in oktober 2013 een groep aardrijkskundedocenten onder leiding van Hanneke Maasland, lerarenopleider aardrijkskunde aan de Hogeschool van Rotterdam, twee weken op studiereis naar Ghana.

onderwijs
Ghana
Opinie

Aardrijkskundeles van Joop van der Schee

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Joop van der Schee is KNAG-hoogleraar voor het aardrijkskundeonderwijs.

 

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs