geografie november/december 2020

Migratienetwerken | De emotie achter remittances | Covid-19 nekt geldstromen naar ruraal India | En verder: Belarus, Rusland en de EU | Stikstof en het onvermogen van de overheid | Aardrijkskundedocenten in de frontlinie | Kinderen brengen ‘hun’ plek in kaart

Kennis

Emotie achter het geld

Een ander verhaal achter remittances

Geldstromen van migranten naar het thuisland worden voornamelijk benaderd vanuit economisch perspectief. Het idee is dat ze voor ontwikkeling zorgen. Hiermee blijft een belangrijke dimensie, de emotionele kant van de remittances, verborgen. We zoomen in op een transnationaal familienetwerk dat zich uitstrekt van Gambia tot Italië en Nederland.

migratie
Italië
Gambia
Nederland
Kennis

De impact van covid-19 op ruraal India

Tijdelijke arbeidsmigratie en geldovermakingen zijn de reddingslijn van vele plattelandsgemeenschappen in India. Honderden miljoenen mensen zijn erop aangewezen. De huidige pandemie legt de kwetsbaarheid van deze geografische afhankelijkheidsrelaties pijnlijk bloot.

India
Opinie

De Esker van Twente

Het oosten van Twente heeft voor Nederlandse begrippen behoorlijk veel reliëf, met hoogteverschillen van wel enkele tientallen meters. Er zijn relatief grote stuwwallen maar ook kleinere, en landduinen, beekdalen en droge dalen. Voor fysisch geografen een eldorado van glaciale, periglaciale en holocene landvormen. Vanaf Ootmarsum naar het westen passeren we eerst nog een relatief grote stuwwal, maar voorbij Vasse wordt het landschap al vlakker.

In de kantlijn van het landschap
Nederland
Opinie

Een onvermogende overheid en het stikstofdossier

Ondanks de vele onderzoeken, rapporten en adviezen wil een efficiënte aanpak van de stikstofuitstoot in Nederland maar niet van de grond komen. Emeritus-hoogleraar Guus Borger reflecteert op de oorzaken, die deels liggen in de organisatie van de overheid.

Nederland
Kennis

#je suis prof

Franse aardrijkskundeleraren in de frontlinie

De onthoofding van Samuel Paty in Conflans-Saint-Honorine maakte nogmaals zichtbaar wat iedereen weet in Frankrijk. Leraren, in het bijzonder leraren aardrijkskunde, geschiedenis en burgerschap, staan in de frontlinie in de strijd voor de laïcité en tegen onverdraagzaamheid en radicaal islamisme.

onderwijs
Kennis

De wereld rond

Magellaan ontdekt doorvaart via Amerika (1520)

Het is een van de belangrijkste reizen ooit gemaakt: de zoektocht naar een westelijke doorvaart van Europa naar Azië. Vijfhonderd jaar terug vaart Ferdinand Magellaan met een vloot van 5 schepen en 264 bemanningsleden op de Atlantische Oceaan. Ze zijn vanuit Sevilla op weg naar de Specerij Eilanden in Azië. Niet via de zuidelijke punt van Afrika, maar via Zuid-Amerika, langs een nog onbekende route.

geschiedenis
Kennis

Belarus

Nieuwe lente of herhaling van zetten?

‘De mensen van Wit-Rusland moeten in alle vrijheid zelf hun eigen toekomst kunnen bepalen. Ze zijn geen pionnen op het schaakbord van een ander’, zei Ursula von der Leyen in haar State of the Union-toespraak op 16 september 2020. Mooie woorden van de voorzitter van de Europese Commissie, maar hoeveel ruimte is er? En wat wil de bevolking in het land zelf daarmee?

Europese kwestie
Wit-Rusland
Nieuws

Kinderen brengen ‘hun’ plek in kaart

De alledaagse omgeving als plaats waar je telt [1]

Ruim tweehonderd basisschoolleerlingen tekenden een kaart van een plek in hun omgeving die belangrijk voor ze is. Daaruit blijkt met welke plek leerlingen zich verbonden voelen en wat die voor hen betekent. Het is de eerste stap in een onderzoek om leerlingen met meer kennis, kunde en gevoel van verantwoordelijkheid te betrekken bij de eigen omgeving.

onderwijs
Nieuws

Update van de examenmakers

Geen centrale eindexamens in 2020 | Gepland in 2020 | En in 2021? | Voorbereiding op CE 2021 | Recycling CE 2020? | Blik op de toekomst

onderwijs
Opinie

Wat bomen ons vertellen

Niet alleen voer voor dendrochronologen

De Vlaamse Valerie Trouet, topwetenschapper aan het leidende boomringlaboratorium van de universiteit van Arizona in Tucson, schreef het boek Wat bomen ons vertellen. Ze neemt ons daarin mee in de fascinerende wereld van jaarringen van bomen en de vaak geografische informatie die daarin opgesloten zit.

recensie
Nieuws

Wereldreiziger Herman Verstappen (1925-2020)

Als fysisch geograaf was Herman Verstappen zeer begaan met de aarde, haar natuur en bewoners. Zijn betrokkenheid blijkt uit elke pagina van zijn autobiografie Zwerftocht door een wereld in beweging (2006). Behalve aan Texel had Verstappen zijn hart verpand aan Indonesië. Direct na zijn studie fysische geografie in Utrecht (1942-1949) kreeg hij een baan bij het Geografisch Instituut, onderdeel van de Topografische Dienst, in Jakarta.

in memoriam
Opinie

Boeken Geografie november/december 2020

  • Reijndorp, A. De nieuwe stad. Een gebruiksaanwijzing.
  • Tesson, S. Ongebaande paden. Een voetreis dwars door Frankrijk
  • Stokroos, B. Waarom is hetzelfde elders anders. Op weg naar een mondiale transculturele harmonie.
  • Hansen, V. Het jaar 1000. De ontdekking van de wereld. 
  • Salomão, A. Land-based investments in Mozambique: Challenges in Community Rights, Protection, Participation and Benefit Sharing. 
  • Bätzing, W. Das Landleben. Geschichte und Zukunft einer gefärdeten Lebensform.
recensie