Bomen zijn belangrijk in de strijd tegen het stedelijk hitte-eilandeffect vanwege hun verkoelende werking (schaduw en verdamping). Veel steden zinnen op uitbreiding van het bomenareaal, maar lopen aan tegen het gebrek aan ruimte. Milaan experimenteerde als eerste met een ‘verticaal bos’, ontworpen door architect Stefano Boeri. Het gaat om twee torens van 110 en 76 meter, waarop plaats is voor 20.000 planten en 900 bomen van 3 tot 9 meter.
Boeri is gevraagd een vergelijkbaar project te realiseren in China, de Nanjijng Green Towers, een stuk hoger maar met minder bomen. Deze zullen jaarlijks 25 ton CO2 absorberen. Taipei, de hoofdstad van Taiwan, wilde niet achterblijven, dus ontwierp de Belgische architect Vincent Callebout hier de Agora Garden, in de vorm van het dna-chromosoom. Dit gebouw zal per jaar 130 ton CO2 absorberen. Ook Nederland zal op afzienbare termijn groene gebouwen krijgen, onder andere de toren van de voormalige Bijlmerbajes in Amsterdam en de Wonderwoods in Utrecht, ook samen met Stefano Boeri.
Kritische vragen
Deze projecten trekken wereldwijd veel aandacht, maar kritische vragen worden weinig gesteld. Terwijl er veel op af te dingen valt. De beplanting past letterlijk en figuurlijk niet. Na enige tijd zullen de bewoners van de appartementen nauwelijks meer licht of uitzicht hebben. De onderhoudskosten zijn enorm, wat de opschaalbaarheid van zulke projecten beperkt. Zo betaalt de eigenaar van een appartement van 70 m2 in het Bosco Verticale in Milaan € 2000 per maand voor het onderhoud van het groen. Volgens Tanja van der Knoop worden de bomen kunstmatig in leven gehouden en het is vooralsnog hoogst onzeker of ze in leven blijven. Zij geeft de voorkeur aan groene gevels met klimplanten, die wortelen in de grond. Elke stad heeft hiervoor legio mogelijkheden. Gangbare opvattingen over beheer van gebouwen hebben ertoe geleid dat dit soort groen niet veel meer wordt toegepast. Het zou de gevels beschadigen. Van der Knoop wijst echter op de fraaie wingerds aan de Hobbemakade te Amsterdam: uitgroeiende boomstammen die van oudsher grote delen van de gevels bedekken, zonder schade te veroorzaken. In plaats van bomen de lucht in te hijsen, ziet Van der Knoop liever balkons ingericht als kleine tuinen, met een rijke variatie aan heesters, vaste planten, grassen, varens, bollen en knollen. Zo valt er in elke week wat te beleven en ontvouwen de jaargetijden zich op ooghoogte.
FOTO: PXHERE
Il Bosco Verticale (2009) van Stefano Boeri in Milaan.