geografie maart 2017

Globalisering op de buis | Boer zoekt Vrouw | De Brug & Nordic Noir | En verder: Nepnieuws | Microplastics

van doucheputje tot Noordzee | Stavanger: van oliestad naar duurzaamheid

Kennis

De Brug: grenzen verbeeld in Nordic Noir en buitenlandse remakes

Scandinavische misdaadseries hebben de wereld veroverd. De populaire tv-serie De Brug – genoemd naar de brug over de Sont – is bijzonder interessant voor geografen, omdat deze fysieke en sociale grenzen verbeeldt. Het succes van de serie heeft geleid tot nieuwe versies, gesitueerd in andere grensgebieden. De omzetting naar andere contexten leert ons veel over grenzen en grensregio’s.

Zweden
Denemarken
Engeland
Frankrijk
Mexico
Kennis

Boer zoekt Vrouw: de lokale invulling van een mondiaal televisieformat

Na de kick-off in augustus is nu het negende seizoen van de kijkcijferhit Boer zoekt Vrouw echt begonnen. Het typisch Nederlandse karakter van het programma lijkt een belangrijke reden voor het succes. Maar Boer zoekt Vrouw is van origine helemaal niet Nederlands. Het is een formatadaptatie die in zo’n twintig landen wordt uitgezonden.

Nederland
Kennis

Vluchtelingenstroom Syrië vergroot waterstroom

Klimaatverandering en waterschaarste zijn mede oorzaak van de Syrische burgeroorlog en de vluchtelingencrisis. Dat vluchtelingenstromen omgekeerd ook de waterstromen beïnvloeden, was nog niet eerder aangetoond.

politiek
water
Jordanië
Israël
Syrië
Kennis

Van doucheputje tot zee: plastic in Nederlandse wateren

In januari installeerde Rotterdam drijvende platforms om plastic zwerfafval uit de Nieuwe Maas te filteren. Een goed initiatief, maar geen oplossing voor de microplastics die de grootste bedreiging vormen – ook in de Nederlandse wateren. Hoe pak je die aan?

Nederland
Opinie

Grootmacht Tokelau

Iedereen die over het web surft, is er vast wel eens een tegengekomen: een site die op .tk eindigt. Het piepkleine Tokelau, drie atollen in de Pacific die staatsrechtelijk bij Nieuw-Zeeland horen, is de onbetwiste grootmacht als het gaat om landenextensies

Blog: Kaartlezen
Tokelau
Opinie

Fietsen in Brussel (1)

Als Nederlander-buiten-Nederland fietst Manuel Aalbers graag een rondje door of rond de stad. Bij een meerdaagse city trip of op een vrije dag na een conferentie hoort een fietstochtje. Dan merkt hij dat we in de gemiddelde Nederlandse stad niets onderdoen voor de zelfbenoemde fietshoofdstad Kopenhagen, en dat je in Rome ook best aardig kunt fietsen als je je bestemming maar een beetje aanpast en grote rotondes vermijdt.

Blog: Brussels Lof
Brussel
Nieuws

Stavanger: Oliewalhalla met onzekere toekomst

Wat moet het Noorse Stavanger nu de olieprijzen historisch laag zijn én duurzaamheid de norm wordt? Sinds de crisis verandert de ‘aardoliehoofdstad van Europa’ langzaam in  een slaapstadje. Toch gloort er hoop.

Noorwegen
Kennis

What's new(s)

Bij de komende verkiezingen in verschillende Europese landen is de zorg over nepnieuws, opiniebubbels en een tekort aan publiek debat van enig gehalte groot. Die zorg is begrijpelijk, maar niet nieuw. In de cyberwereld lijkt het hek echter van de dam.

Europese kwestie
Europa
Kennis

Siyanyanzela

'We doen het op eigen kracht'

Op een langgerekte groene strook die twee heel verschillende woonwijken van elkaar scheidt, lijken lange rijen containers te zijn neergezet. Het is echter niet wat het lijkt. Er is iets anders aan de hand in de township Lwandle/Nomzamo bij Strand, een stad 50 kilometer ten oosten van Kaapstad.

Apartheid
Zuid-Afrika
Kennis

Kurkwinning en kurkenproductie in Spanje

Steeds vaker vind je een plastic stop of aluminium schroefdop op de wijnfles. Is de traditionele wijnkurk en daarmee de productie ervan gedoemd te verdwijnen? Meer over kurkwinning en kurkenproductie in Spanje.

Spanje
Opinie

Oost-Vlaanderen

In maart en omstreken zit ik meer thuis op de bank dan op de fiets. Ik kijk dan hele middagen naar Sporza. Naar eindeloze wielerwedstrijden in Vlaanderen. Van de Omloop het Nieuwsblad (25 februari) tot en met de apotheose, de Ronde van Vlaanderen (2 april). Met Vlaams commentaar. Ik weet het, ik leid een ledig en zinloos bestaan.

Blog: Fietslandschappen
België
Kennis

Burgerkennis als hulpbron voor stedelijke ontwikkeling

Om een duurzame samenleving te waarborgen hebben beleidsmakers de participatie van burgers hard nodig – niet om enkel in te stemmen met voorgekookte oplossingen, maar ook om alternatieve wegen te exploreren. Zoals bij de omstreden afvalwaterinjecties in Noordoost-Twente.

burgerparticipatie
Nederland