Winnaars KNAG Onderwijsprijs

2020: Roy Helmerhorst

FOTO: ANNE DE KLERK/KNAG
Roy Helmerhorst

Les krijgen van Roy is een ervaring die zijn leerlingen niet snel zullen vergeten. Hij werkt zeer vernieuwend en zijn zelfgemaakte filmpjes via het account Aardrijkskunde Kennisclips op zowel YouTube als Instagram zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Leerlingen uit het hele land kunnen hem bijvoorbeeld tijdens Q&A’s vragen stellen. Daarnaast maakt hij vlogs over lesgeven, wat weer andere (beginnende) leraren inspireert. Hij laat zien op welke creatieve manieren hij lesgeeft. Hij is echt een boegbeeld voor het vak aardrijkskunde.

2017: Clarinus Nauta

FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG
Clarinus Nauta ontvangt de KNAG Onderwijsprijs uit handen van de KNAG-voorzitter Yves de Boer.

Clarinus Nauta is een bevlogen docent aan het CSG Reggesteyn in Nijverdal. Hij krijgt het voor elkaar om leerlingen enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde. Zijn kennis van de fysische geografie deelt hij op zo’n manier, ook buiten de school, dat leerlingen op het CSG Reggesteyn massaal voor dit vak kiezen. Buiten school organiseert Nauta bijvoorbeeld vulkanenreizen en richtte hij de Geoclub waarbij jongeren in hun vrije tijd op zoek gaan naar gesteente. De laatste veertig jaar heeft Nauta een enorme verzameling gesteente verzameld. Hij maakt hiervan met de ‘Gesteentenkoffer’ ook enthousiast gebruik in zijn lessen.

Naast het inhoudelijke aardrijkskundeonderwijs zet Nauta zich ook op hoger niveau in voor het vak aardrijkskunde. Zo is hij een groot voorstander van samenwerking en uitwisseling in het onderwijs. Hij richtte daarom de KNAG Kring Oost op, die enkele keren per jaar bijeenkomt om kennisuitwisseling tussen verschillende scholen maar ook vakgebieden mogelijk te maken en gezamenlijke projecten op te zetten.

Dat Nauta het als docent zo ontzettend goed voor elkaar heeft bleek uit de uitslag van de stemming: bijna de helft van de stemmen ging naar Clarinus Nauta. De titel Aardrijkskundeleraar van het Jaar is een mooie kroon op al het werk van Nauta, die binnenkort met pensioen zal gaan.

De andere genomineerden waren Annika Huizinga (Erasmiaans Gymnasium Rotterdam), Alice Peters (Twickel College Hengelo) en Jacqueline van der Westen (Melanchthon Schiebroek).

2014: Anton Kanneworff

FOTO: LIZE KRAAN FOTOGRAFIE
Anton Kanneworff (rechts) ontvangt de KNAG Onderwijsprijs uit handen van Bram Kluiters (voorzitter van de afdeling onderwijs van het KNAG).

Anton Kanneworff, docent aardrijkskunde aan het Hervormd Lyceum Zuid in Amsterdam, is de winnaar van de KNAG Onderwijsprijs. Dit maakte het KNAG (Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap) vrijdag 7 november bekend op de Onderwijsdag in Almere. Duizend collega's waren getuige. 

Kanneworff verdient volgens de jury de prijs omdat hij een bijzonder enthousiaste en actieve aardrijkskundedocent is. Hij zit vol goede ideeën en heeft veel inzicht, geduld en inlevingsvermogen. Met deze bijzondere kwaliteiten heeft hij ook als decaan veel leerlingen geholpen de juiste richting te bepalen voor hun verdere toekomst en veel beginnende docenten opgeleid.

Buiten zijn school, draagt Kanneworff al jarenlang zorg voor goede examens aardrijkskunde. Daarbij gaat alles bij hem altijd vergezeld van een dosis buitengewoon droge humor. Met alle jarenlange inspanningen en aandacht voor leerlingen, collega's en voor het vak, een zeer verdiende winnaar, aldus het KNAG.

2012: Lonneke Rovers

FOTO: RONALD KRANENBURG

Lonneke Rovers, docente aardrijkskunde aan het Mendelcollege in Haarlem, is de winnares van de KNAG Onderwijsprijs. De prijs werd vrijdag 7 december uitgereikt op de KNAG Onderwijsdag in Ede. Ruim achthonderd aardrijkskundigen waren ondanks de sneeuw getuige.

Ze verdient volgens de jury de prijs omdat zij een bijzonder enthousiaste en actieve docente aardrijkskunde is die een brug weet te slaan tussen aardrijkskunde in de klas en buiten school. Lonneke Rovers ontwikkelde veldwerkopdrachten, aardrijkskunde-olympiades en projecten voor excellente leerlingen. Op haar school helpt zij nieuwe docenten op weg en gebruikt bij vernieuwingsprojecten moderne digitale hulpmiddelen.

Lonneke Rovers is iemand met veel inzet die zich hard maakt om het belang van aardrijkskundige kennis te laten zien. Waarmee mogelijke oplossingen worden aangedragen voor veel actuele problemen in onze natuurlijke en maatschappelijke omgeving, dichtbij en veraf.

2010: Teunis Bloothoofd

Teunis Bloothoofd, docent aardrijkskunde aan de Scholengemeenschap Lelystad heeft in 2010 de Onderwijsprijs gewonnen van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG). Dit is vrijdag 10 december bekend gemaakt op de KNAG Onderwijsdag in Zwolle waar ruim achthonderd aardrijkskundigen aanwezig waren.

Teunis Bloothoofd verdiende volgens de jury de prijs omdat hij uitstekend en afwisselend lesgeeft. Niet alleen aan zijn leerlingen, in lagere en hogere klassen en op alle onderwijsniveaus, met onder andere excursies in binnen- en buitenland, maar ook als nascholing voor collega’s. Bovendien is hij actief betrokken bij vernieuwingen in zijn vak. Iemand die met veel inzet zijn leerlingen in staat stelt de wereld te begrijpen, dichtbij en veraf, aldus het KNAG.

2009: Willem Korevaar

Willem Korevaar, aardrijkskundedocent op Dalton Voorburg en pionier op het gebied van ICT, digitale kaarten en onderzoekend leren, is de eerste winnaar van de KNAG Onderwijsprijs. Deze digitale duizendpoot is een inspiratie voor andere docenten en deelt zijn enthousiasme middels zijn website, nascholingscursussen en medewerking aan leermiddelen met de collega's. Met zijn werk stelt hij leerlingen in staat het beste uit zich zelf te halen en creëert hij belangrijke opleidingsvoorwaarden voor een toonaangevende rol van Nederland op het gebied van digitale geografische toepassingen.