Jongerenparticipatie - eigen leefomgeving

Na een groot succes is deze actie nu doorlopend. Download verder op deze pagina de handleiding om aan de slag te gaan. Als je graag wil dat er een GeoProfessional langskomt om samen met jouw klas de actie uit te voeren, meld je dan aan voor de GeoWeek!

Jongeren brengen chillplekken in beeld met geodata

Wie weten nu beter waar de beste chillplekken in de wijk zijn, dan de jongeren zelf? Met de actie jongerenparticipatie verzamelen leerlingen waardevolle informatie voor gemeenten die de leefbaarheid in wijken willen vergroten. Hoe tof is het als deze informatie door de belangrijkste stakeholders zelf verzameld is?

Het KNAG ontwikkelde samen met het Kadaster, Esri Nederland, en EduGIS een online applicatie, waarmee scholieren en docenten aan de slag kunnen. Zelfstandig of onder begeleiding van een GeoProfessional.

 

Citizen Science

Leerlingen maken tijdens het project kennis met onderwerpen als burgerparticipatie, geodata en hun eigen leefomgeving. Door mee te doen aan dit project kunnen gemeenten of buurtverenigingen citizen science inzetten om de leefomgeving voor jongeren leuker én mooier te maken. De leerlingen ervaren zo niet alleen dat hun inbreng ertoe doet, ze leren ook te werken met Geo-ICT. Het enige wat leerlingen nodig hebben is een werkende mobiele telefoon. Het project sluit goed aan op diverse onderdelen van het curriculum (aardrijkskunde, burgerschap en digitale geletterdheid).

Tijdsinvestering

Leerlingen zijn ongeveer 30 minuten bezig met het verzamelen van de data in de wijk en ongeveer 1 uur bezig met het verwerken van de data. In de docentenhandleiding vind je tips voor interessante verwerkingsopdrachten. Laat je leerlingen bijvoorbeeld een adviesbrief voor de gemeente schrijven, organiseer een gemeenteraadvergadering waarin een besluit over chillplekken genomen moet worden, of benader een lokale journalist.

Lees in de docentenhandleiding meer over het project en bekijk het filmpje onderaan de pagina.

 

Landelijke actie jongerenparticipatie een groot succes!

In 2023 werd de actie voor het eerst uitgevoerd. Leerlingen van 10 tot 14 jaar in heel Nederland verzamelden gegevens over de speelplaatsen en hangplekken in de wijk. De actie was een groot succes en is nu daarom doorlopend. Download de handleiding om aan de slag te gaan.

Als je graag wil dat er een GeoProfessional langs komt om nog meer over de actie te vertellen en samen met jouw klas de actie uit te voeren, meld je dan aan voor de GeoWeek. Op www.geoweek.nl kan je je klas vanaf 26 februari 2024 aanmelden voor een GeoExpeditie bij in de buurt. Deelname is gratis.

 

De docentenhandleiding is hieronder te downloaden. Veel plezier!

Landelijke actie jongerenparticipatie docenten handleiding.pdf
Handleiding
Download dit document (310.5 KB)

Kijk op de kaart om te zien welke scholen al hebben deelgenomen.

*De locaties van de scholen komen niet exact overeen. Locatie is gebaseerd op de plaatsnaam van de plaats waarin de school is gevestigd.

Project jongerenparticipatie op het Jeugdjournaal

Groep 7 en 8 van basisschool de Gong in Apeldoorn deed in oktober 2023 mee aan het project. In groepjes van vier gingen ze de wijk in. Het Jeugdjournaal was er bij.