De wijk van de toekomst

Uitslag leerlingenwedstrijd

Hoe ziet Nederland er uit in 2050? Daarover dachten leerlingen na in de wedstrijd van de Geo Future School module ‘De wijk van de toekomst’.

De wedstrijd is inmiddels afgelopen en de finalisten zijn bekend.

Voor de wedstrijd maakten leerlingen als eindopdracht een maquette van de wijk van de toekomst. Uit alle inzendingen zijn door de deskundige jury zes finalisten geselecteerd. Het was een lastige keuze, waarbij de jury vele mooie maquettes met brieven of vlogs voorbij heeft zien komen. De finalisten zijn leerlingen van het Drachtster Lyceum uit Drachten, het Twents Carmel College uit Oldenzaal, het Wartburg College locatie Guido de Brès uit Rotterdam, het Willem de Zwijgercollege uit Bussum, het Sondervick College uit Veldhoven en het Lyceum Sancta Maria uit Haarlem.

Hieronder ziet u de maquettes van de finalisten en foto's van de masterclass:

De Wijk van de Toekomst

De leerlingwedstrijd is gesloten maar de module kunt u nog uitvoeren.

De module 'De wijk van de toekomst' is voor alle scholen in Nederland beschikbaar. De module is bedoeld voor leerlingen van klas 2 en 3 vmbo, havo en vwo.

In de module denken leerlingen na over de wijk van de toekomst. Nederland is een dichtbevolkt en welvarend land met een relatief kleine oppervlakte. Het is in Nederland altijd passen en meten om ruimte te vinden om te wonen, te werken, te winkelen, te recreëren en ons te verplaatsen. Juist daarom is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting van de ruimte zodat al deze functies een zo goed mogelijke plek krijgen. In de toekomst krijgen we onder andere te maken met verdere technologisering, klimaatverandering, een ongelijke bevolkingsgroei en individualisering en een overgang naar een meer duurzame economie. Dit zijn allemaal opgaven waarmee we rekening moeten houden.

De module is gemaakt door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, de Urban Futures Studio, The Cloud Collective en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Voor vragen kunt u contact opnemen met info@geofutureschool.nl.

KNAG lesmodule de wijk van de toekomst.pdf
Download dit document (1.48 MB)
KNAG docentenhandleiding de wijk van de toekomst.pdf
Download dit document (798.36 KB)