Leerlingen verbeelden de toekomst voor de tentoonstelling ‘Places of Hope’

13 februari 2018
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
onderwijs
Nieuws
antropoceen

Op dinsdag 13 februari zijn 34 leerlingen van zes scholen uit heel Nederland bij elkaar in Amsterdam. Onder leiding van architecten en wetenschappers verfijnen zij de maquettes en vlogs uit de toekomst die zij hebben gemaakt voor de leerlingenwedstrijd ‘De wijk van de toekomst’. De maquettes en vlogs zijn vanaf 4 april te zien op de tentoonstelling ‘Places of Hope’ in Leeuwarden.

 

Nederland is een dichtbevolkt, welvarend land met een relatief kleine oppervlakte. Ons land staat op het punt ingrijpend te veranderen: we nemen afscheid van fossiele energie en zoeken naar duurzamere vormen van wonen, consumeren en bewegen. Maar wat willen we in de toekomst? Wat komt er in de plaats voor het huidige systeem? 

Tussen nu en 2050 komen er duizenden woningen bij. Deze nieuwe wijken zullen grotendeels bepalen hoe het leven er in de 21e eeuw uit gaat zien. Wetenschappers, beleidsmakers en architecten zijn daarom erg benieuwd naar de ideeën en wensen van middelbare scholieren, de toekomstige bewoners. In de leerlingenwedstrijd De wijk van de toekomst’ kregen leerlingen de vraag: Hoe denken jullie dat het leven in een Nederlandse wijk eruitziet in 2050? Hoe ziet het dan uit? Wat zouden jullie dan willen?

Maquettes tot leven brengen

Uit alle inzendingen zijn door de deskundige jury zes finalisten geselecteerd. Het was een lastige keuze, waarbij de jury vele mooie maquettes met brieven of vlogs voorbij heeft zien komen. De finalisten zijn leerlingen van het Drachtster Lyceum uit Drachten, het Twents Carmel College uit Oldenzaal, het Wartburg College locatie Guido de Brès uit Rotterdam, het Willem de Zwijgercollege uit Bussum, het Sondervick College uit Veldhoven en het Lyceum Sancta Maria uit Haarlem. Zij volgen een masterclass waarbij zij hun maquettes tot leven brengen, door bijvoorbeeld achtergronden toe voegen of verlichting in de gebouwen. Ook maken de leerlingen vlogs waarin zij hun ideeën over de wijk van de toelichten. 

Tentoonstelling ‘Places of Hope’

Op woensdag 4 april opent de tentoonstelling ‘Places of Hope’ in Leeuwarden, in het kader van culturele hoofdstad van Europa. De tentoonstelling richt zich op het wonen van de toekomst en geeft een nieuw perspectief op het Nederland van morgen. Bezoekers maken kennis met ‘Landmakers’: mensen die met hun projecten vormgeven aan onze leefomgeving en hoop en inspiratie bieden voor een duurzame toekomst. Die toekomst begint in Leeuwarden, en in Noord-Nederland, waar mens en natuur en stad en platteland, onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De maquettes en verhalen van de leerlingen zijn een onderdeel van de tentoonstelling.

De tentoonstelling Places of Hope is te zien van 4 april t/m 25 november 2018 aan de Turfmarkt 11 in Leeuwarden. Toegang is gratis.

 

Hieronder ziet u foto's van de maquettes van de finalisten en van de masterclass. Deze foto's zijn vrij te gebruiken met creditvermelding van KNAG.

De Wijk van de Toekomst