geografie september 2014

Wenen in rood, groen en zwart | Oost-Afrikaanse Unie | De economie van de nacht | Outsourcing Indiase bedrijven | Regionale

bevolkingstrends in beeld | Bezoekerscentra & veldwerk | Mens en maatschappij

Kennis

Wandelen door het andere Wenen

Schönbrunn, Strauss, Schnitzels, Sachertorte… Pratend over Wenen komt het ene na het andere cliché voorbij. Hoog tijd voor een bezoek aan het rode, donkere en groene Wenen.

 

stedentrip
toerisme
Wenen
Kennis

Indiërs op de Nederlandse outsourcingmarkt

In Nederland vestigen zich steeds meer Indiase dienstverleners die de ICT-activiteiten van grote concerns zoals banken en multinationals deels of bijna volledig overnemen. De markt voor de outsourcing van bedrijfsactiviteiten is hier sterk ontwikkeld en ons land fungeert tevens als toegangspoort tot de continentaal-Europese markt.

globalisering
Kennis

Eén munt voor de Oost-Afrikaanse Unie

Terwijl de euro en de Europese Unie stevig onder druk staan, werkt emerging Africa aan de inrichting van een eigen economische en monetaire gemeenschap. Het succes of falen van de Oost-Afrikaanse Unie zal een testcase zijn voor het hele continent.

Opinie

Duurzame energie in Duitsland - een geunanceerd perspectief

In het juninummer van Geografie stond een artikel over het succes van zonne-energie in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tussen 2000 en 2010 werd de capaciteit aan zonne-energie daar verhonderdvoudigd, terwijl die in Nederland vervijfvoudigde. Kortom, een enorm Duits resultaat, waar wij nog wat van kunnen leren. Maar voordat we onze overhemdsmouwen oprollen, is het misschien verstandig het Duitse succes wat te relativeren.

 

duurzame energie
Opinie

Het nieuwe voetballen

Frank van Dam vindt het jammer dat voetbalgrasvelden steeds vaker plaats maken voor kunstgrasvelden. Het zal ongetwijfeld lekker voetballen en kosten besparen, maar het blijft kunstgras. En kunst is nep.

Blog: Stad in zicht
Nederland
Kennis

De triomf van de Spitzenkandidaat

De verkiezingen voor het Europese Parlement in mei eindigden met vuurwerk. De eurosceptici wonnen spectaculair in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De uitkomst en manoeuvres van het vertrekkende parlement leidden tot heftige rivaliteit bij de eurosceptische fractievorming, en touwtrekkerij over het voorzitterschap van de Europese Commissie.

 

Europese kwestie
verkiezingen
Europees Parlement
Europa
Kennis

Boerderijen zonder boer

Fucntieverandering platteland aan het oog onttrokken

Het Nederlandse platteland verandert in rap tempo, althans qua functie. Want hoewel er nog dagelijks agrarische bedrijven verdwijnen, verandert er weinig aan het boerenlandschap. Hergebruik van vrijkomende boerderijen wint het vaak van sloop.

 

platteland
Nederland
Opinie

Vervreemding

Als geograaf beleef je soms iets persoonlijks dat appelleert aan je professionele gevoel voor ruimte en tijd, en de verschillen van plaats tot plaats. John Jorna over vervreemding en het gevoel dat geografen ontwikkelen voor harmonieuze landschappen.

Geografische ervaring
Kennis

De economie van de nacht

Als de nacht valt, verandert de stad: een ander ritme, ander licht, andere geluiden en andere omgangsvormen. Binnensteden transformeren tot bruisende uitgaanscentra. Horecavoorzieningen en dance-evenementen zijn steeds vaker expliciet onderdeel van stedelijk beleid. Dat levert een spanningsveld op, want de nieuwe bewoners van de binnenstad – aangetrokken door de gerevitaliseerde omgeving – klagen over de nachtelijke onrust.

 

Als de nacht valt
Nederland
Opinie

Veelkleurig land

Martin de Jong, geograaf en journalist, licht in deze reeks steeds een kaart toe die hij interessant vindt. Deze kaart laat de veelkleurigheid van Nederland zien.

Blog: Kaartlezen
Nederland
Kennis

Integratiebeleid mist doel

In het vorige nummer van Geografie stond een strip over Baashi, een Somalische asielzoeker die in Amsterdam zonder papieren op straat belandde. Somaliërs in Nederland zijn een diverse en dynamische groep. Recent onderzoek laat zien waarom de integratie van vooral nieuwkomers moeizaam verloopt.

 

Opinie

Heilige bomen

De Gaiahypothese stelt dat de aarde een levend, zelfregulerend organisme is. Tom Wils over heilige bomen in Ehtiopië.

Blog: Gaiahypothese
Ethiopië
Opinie

Bezoekerscentra: uitvalsbasis voor aardrijkskundig veldwerk

In het huidige examenprogramma aardrijkskunde speelt omgevingsonderwijs weliswaar een rol, maar de invulling van veldwerk is nog steeds redelijk vrijblijvend en ad hoc. Drie coördinatoren van bezoekerscentra vertellen wat er van daaruit allemaal mogelijk is op het gebied van aardrijkskundig veldwerk.

 

veldwerk
Nederland
Nieuws

Regionale bevolkingstrends: demografische ontwikkelingen in 24 infographics

In welke regio’s gaat de bevolking krimpen en waar blijft ze groeien? Wat betekent dat voor de nieuwbouw en scholen in de buurt? En waar slaat de vergrijzing het sterkst toe? Het Planbureau voor de Leefomgeving brengt in september een boekje uit met 24 infographics over de ontwikkeling van de bevolking in de steden, randgemeenten en het platteland in het verleden en de toekomst.

Nederland
Opinie

Aardrijkskundeles van Dimitri Nijsten

Aardrijkskundedocenten zijn er in verschillende soorten en maten, én met verschillende motivaties. In deze rubriek interviewt Ton van Rietbergen steeds een andere docent over de passie voor het vak en het onderwijs. Dimitri Nijsten wil mavo-scholieren hun mogelijkheden laten zien.

 

Aardrijkskundeles van ...
onderwijs
Kennis

Leergebied mens en maatschappij: een versnipperd veld

Sinds 2006 hebben scholen de mogelijkheid hun onderwijs te organiseren in leergebieden, zoals mens en maatschappij. Dat gebeurt vooral in vmbo-bb en -bk, sporadisch in havo/vwo. Docenten vinden dat het leer - gebied niet leidt tot meer samenhang in het lesaanbod, en dat de prestaties van leerlingen er niet op vooruitgaan.

 

onderwijs
Nederland