Veelkleurig land

1 september 2014
Auteurs:
Martin de Jong
geograaf en journalist
Dit artikel is verschenen in: geografie september 2014
Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie
multiculti
FOTO: GARRY KNIGHT/FLICKR
Nationaliteiten

Kaartbeelden zijn vaak redelijk voorspelbaar, maar bij dit veelkleurige exemplaar is het even puzzelen om te begrijpen wat je ziet. De kaart laat van elke Nederlandse gemeente het op een na meest voorkomende geboorteland van de inwoners zien. Sommige patronen zijn te verwachten: Belgen in de zuidelijke grensstreek, Marokkanen in Utrecht, Surinamers in Rotterdam. De ‘verpoolsing’ van land- en tuinbouwgemeenten is goed zichtbaar. De toppositie van Chinezen in Wageningen en Delft moet te danken zijn aan studenten. De Amerikanen in Wassenaar zullen expats en diplomaten zijn, de Irakezen in Woudenberg en Zederik (voormalige) asielzoekers. In een groot aantal gemeenten is Indonesië nog altijd het tweede geboorteland, ruim een halve eeuw na de grote immigratiegolf in de jaren '50. Maar wat doen die Britten daar in Graft-De Rijp en in Strijen?

De kaart staat op de veelbekeken site Maps on the Web. Hij doet precies wat hij belooft: het op een na meest voorkomende geboorteland in elke gemeente tonen. Maar hij kan de kijker wel gemakkelijk op het verkeerde been zetten. Veel buitenlandse en misschien ook sommige Nederlandse bezoekers van Maps on the Web denken nu waarschijnlijk dat er in Nederland vooral veel Duitsers, Polen, Turken en Indonesiërs wonen. Dat is een vertekend beeld omdat groepen die in landelijke gemeenten hoog scoren het kaartbeeld domineren. De drie grootste geboortelanden na Nederland zijn Turkije, Suriname en Marokko. Verder lijkt het bijvoorbeeld of Antillianen een kleine groep in een noordoostelijk hoekje van het land vormen, omdat ze alleen in Delfzijl de grootste zijn. In werkelijkheid zijn er meer geboren Antillianen dan Polen in Nederland.

De kaart is gemaakt op basis van de bevolkingsstatistieken op CBS Statline. Die vertellen ook hoeveel Britten er in Graft-De Rijp en Strijen wonen: respectievelijk 24 en 27. Niet veel, en waarschijnlijk min of meer toeval, maar genoeg voor een eigen kleur. 

 

WWW.VRIJE-RUIMTE.BLOGSPOT.NL

nederland
KAART: JEBAASBOY VIA REDDIT.COM