De kunst van het reizen

1 juni 2017
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
reizen
Nieuws
art of travel
BEELD: STILL UIT THE ART OF TRAVEL

Een documentaire over de kunst van het reizen en het kijken.

 

Op 5 juni zendt RTV Utrecht de documentaire De Kunst van het Reizen uit over de Utrechtse kunstenaar (etser) Rolf Weijburg.

Rolf Weijburg is een Utrechtse kunstenaar en een van de beste etsers van Nederland. In de Nederlandse traditie van kaartenmakers en de tekenaars die meegingen op ontdekkingsreizen voedt de wereld zijn kunst. Zijn kleurrijke, gedetailleerde etsen verbeelden zijn lange zwerftochten van over de hele wereld. Als geen ander verstaat hij de kunst van het reizen. En van het kijken.

In The Art of Travel nemen we de kijker mee op reis door de wereld van Weijburg: zijn werk, zijn kunstenaarschap en het reizen. Dat doen we via zijn etsen, de kern van zijn werk. Maar Weijburg is ook een geestig schrijver en verteller. In de film zien we hoe hij op de Afrikaanse eilandjes Sao Tome en Principe zijn 'Atlas of The Worlds Smallest Countries' tot voltooiing
brengt. Na zijn reis zien we hem in zijn Utrechtse atelier hard aan de slag met de diverse onderdelen die het maken van een ets met zich meebrengt. Het maken van etsen is een heel bewerkelijke manier van kunst maken, waarbij fysiek hard gewerkt moet worden. Deze kunstvorm wordt bijna niet meer gebruikt. Door het gebruik van subtiele animaties en sounddesign – waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van Weijburgs verzameling geluiden die hij opnam tijdens zijn vele reizen – worden de etsen tot leven gebracht.

Ambachtelijk reizen is zien, kijken, horen, beleven en ondergaan. Niets is georganiseerd, nergens is een veilige haven. Je trekt van plek naar plek en laat je verrassen door de wereld. Ambachtelijk reizen is een kunst. Je geeft er de ruimte aan verbeelding en toeval. Elke dag kan anders eindigen dan je je had voorgesteld. Kunst, het creëren van iets uit niets, benadert deze ervaring.

Net als reizen kan kunst je blik verruimen, en je wereld verrijken. De kunst van het reizen en de kunst van het creëren, Rolf Weijburg beheerst beide disciplines.

Over de makers

Documentairemakers Arnold van Bruggen en Eefje Blankevoort (prospektor.nl) ontdekten enkele jaren geleden Weijburgs werk en werden er beiden direct door gegrepen: door de kleuren, de textuur, de geografische verwijzingen, de ambacht, maar vooral door de geweldige verhalen die de etsen vertellen. Toen zij Weijburg ontmoetten voelden zij een diepgaande
verbondenheid. Samen met cameraman Thomas Roebers delen zij de ontembare reislust van Weijburg, de noodzaak om de wereld zelf te ontdekken, en op hun eigen manier in kaart te brengen. Dat deed Arnold eerder voor onder meer 'The Sochi Project' en Eefje bijvoorbeeld voor haar boek 'Stiekem kan hier alles' over Iran. En kijk ook Thomas' film 'Foli', een
onbetwiste Youtubehit (bijna 10 miljoen views) waar hij jaren aan heeft gewerkt. 'Wij hangen de manier van reizen zoals Weijburg die bezigt ook aan. Uit zo’n trage manier van reizen –werkelijk kijken, werkelijk ervaren en heel dichtbij een plek komen waar je reist en – vooral – enige tijd verblijft – komen verhalen, films en boeken voort waarin we een meerwaarde
zien.'

Hun werk wordt vaak 'slow journalism' genoemd – je langere tijd in een bepaald gebied of onderwerponderdompelen – en Weijburgs werk zou 'slow art' kunnen heten. Tussen reis en ets zitten vaak maanden, zo niet jaren.
Weijburg: 'Een reis moet bezinken, het stof moet eerst neerdalen voor ik een kernachtige ets kan maken.' Aan een ets werkt Weijburg een maand, als hij er onafgebroken aan zou kunnen werken. Per jaar maakt hij zo'n zes etsen. Het belangrijkstethema in deze film is dan ook de kunst van het reizen en de kunst van het kijken. Maar de film gaat over meer. Het is ook een portret van  een verdwijnend ambacht. Een avonturenverhaal. Een ode aan de veelkleurigheid en diversiteit van de wereld.

Deze film is mede mogelijk gemaakt door: RTV Utrecht, Mediafonds, Crowdfunding Voordekunst.nl, Prins Bernard Cultuurfonds en Fonds KF Hein.
 

  • Documentaire: De Kunst van het Reizen (Art of Travel)
  • Regie: Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen (Prospektor.nl)
  • Duur: 39 min
  • Voertaal: Nederlands
  • Uitzenddatum: 5 juni RTV Utrecht
  • Tentoonstelling gelijktijdig: Galerie Wed in Utrecht