De nieuwe Geografie - over Oekraïne

8 april 2022
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws

Beste lezer,

onmachtig kijken we naar de oorlog in Oekraïne. Als tijdschrift bieden we achtergrondinformatie bij de situatie in de wereld. Daarin zijn we niet actueel, maar proberen we de ontwikkelingen bij te benen. In ons blad is dat moeilijker dan via onze digitale media. Op geografie.nl is een overzicht te vinden van bronnen om te gebruiken bij onderwijs over de oorlog in Oekraïne. Relevante artikelen die eerder zijn verschenen in Geografie en op de website, zijn ondergebracht in het online dossier Oekraïne & Rusland. Veel van deze informatie blijkt verrassend bruikbaar in het duiden van de gebeurtenissen. We vroegen twee auteurs om een update van hun eerdere bijdragen. Deze treft u aan in dit nummer van Geografie. Germ Janmaat vertelt vanuit Londen over de taalstrijd rondom het Oekraïens en Russisch. Het belang hiervan wordt nog eens onderschreven door een van de zes voorwaarden die de Russische president Poetin stelt voor beëindiging van de oorlog. Namelijk dat er bescherming moeten komen voor de Russische taal in Oekraïne.

Henk Donkers laat zien hoe de Oekraïense waterblokkade van de Krim door Poetin als argument is gebruikt om de zuidelijke Oekraïne binnen te dringen, met als doel een eind te maken aan de ‘ecocide’ en ‘genocide’.

KNAG-voorzitter Veronique Schutjens merkt op in een interview dat plaatsvond vóór de Russische inval in Oekraïne, dat wat wij als geografen doen deels overlapt met het werkveld van bijvoorbeeld sociologen, economen en geologen. Maar dat er ook iets echts geografisch is wat we nu naar buiten brengen onder de noemer powerful knowledge. Krachtige kennis van geografische verschillen, schaalniveaus, samenhang, historie en de beeldvorming daarover – kennis die collega Leo Paul de laatste weken met velen heeft gedeeld in een reeks lezingen waarin hij uitleg gaf over het ontstaan van de Oekraïense grenzen, om te gebruiken in het voortgezet onderwijs. Het openingsartikel in dit nummer van Geografie vormt hiervan de weerslag, met de nodige aanvullingen. We hebben krachtige kennis nodig voor het duiden van de ontwikkelingen in de wereld. Zeker ook bij de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne.

De redactie van Geografie

 

Alle artikelen uit dit nummer vind je hier.