Het oude uitgaan

1 juni 2015
Auteurs:
Frank van Dam
Senior wetenschappelijk onderzoeker Landelijk gebied bij PBL
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2015
Blog: Stad in zicht
Den Haag
Opinie
‘Ik zou best nog wel een keertje
net als vroeger
een nachie willen stappen,
op mijn Puch een wijffie halen
en daarna
dansen in de Marathon…’

Dansen in de Marathon, dat kan niet meer. Al lang niet meer. Disco is voltooid verleden tijd. De Marathon beleefde zijn hoogtepunt in de jaren '70 en '80. Vele dans- en drinkgrage bezoekers kwamen uit stad en ommeland naar de discotheek die aan de lommerrijke Wijndaelerweg in Zuidwest Den Haag stond.

Eind de jaren '90 leek het doek te vallen. De discotheek kreeg een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam, maar de tijd van de kleinschalige disco’s was voorbij. Een aantal jaren werd er nog doorgemodderd, maar in 2006 ging de club definitief dicht. Sindsdien staat het gebouw er troosteloos bij. Het dak is haveloos, het houtwerk is rot, zelfs de graffiti op de muren is oud en vaal. Stille getuigen van het oude uitgaan.

Een dezer maanden zal het gebouw worden gesloopt, om plaats te maken voor een uitbreiding van de ernaast gelegen International School.

Ik ben van nature een nostalgisch persoon, en niet direct een voorstander van de sloop van allerlei gebouwen. Maar in dit geval zeg ik: weg met die rotte kies. Ik verbaas me er zelfs over dat het ding er nog zo lang heeft gestaan.

Over het oude uitgaan gesproken: ‘Een harinkie happen op het Rijswijkseplein’, kan dat nog wel?

 

HTTP://STADINZICHT.BLOGSPOT.COM