Sara Kinsbergen benoemd tot hoogleraar Radboud Universiteit

18 december 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
Nieuws

Op 1 juli 2023 werd Sara Kinsbergen aangesteld als hoogleraar aan de Radboud Universiteit, met een bijzondere leeropdracht over de rol van burgers in duurzame ontwikkeling. Deze benoeming, tot stand gekomen in samenwerking met het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen, de afdeling Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies (CAOS), en Stichting Wilde Ganzen, beoogt wereldwijde samenwerking te bevorderen en inzicht te verkrijgen in de manieren waarop burgers bijdragen aan duurzaamheid.

Sara Kinsbergen, geboren in Deurne, België, begon haar academische reis aan de Radboud Universiteit, waar ze in 2006 haar masterdiploma behaalde in Culturele Antropologie en Ontwikkelingsstudies. Onlangs is ze benoemd tot hoogleraar met een focus op de rol van burgers in duurzame ontwikkeling, wat haar toewijding aan het onderzoeken van kleine, vrijwillige ontwikkelingsorganisaties weerspiegelt. Haar academische werk gaat verder dan puur theoretisch onderzoek. Ze werkt samen met een grote diversiteit aan maatschappelijke organisaties binnen en buiten Nederland en hecht veel belang aan het voeden van beleid en praktijk met onderzoek en andersom. 

Onlangs sprak Sara Kinsbergen op de jaarlijkse KNAG Onderwijsdag, waar ze geografen en aardrijkskundedocenten toesprak. Terwijl veel lezingen zich concentreerden op het technische aspect van de 'wereld in transitie' – zoals de gemiddelde temperatuurstijging en de stijgende zeespiegel – benadrukte Sara het belang van gedrag in haar onderzoek. Ze zei: ‘Natuurlijk hebben we het over de technische kant van het verhaal, maar voor mij draait het ook sterk om gedrag; hoe reageren we als burgers hierop, welke rol spelen we als individuen, kennisinstellingen, overheden, bedrijven?’

Wat haar betreft speelt de aardrijkskundedocent een cruciale rol in het bijdragen aan ‘een betere wereld’. Door jonge mensen een wereldbeeld bij te brengen dat doordrongen is van de gedachten dat wat we hier doen, elders effect heeft en andersom, brengen we wereldburgers groot, en die hebben we meer dan ooit nodig.

In haar huidige onderzoek richt Sara Kinsbergen zich op het begrijpen van de rol van burgers in een snel veranderende wereld met betrekking tot duurzame ontwikkeling. Kinsbergen gelooft sterk in de kracht van onderwijs en onderzoek om bij te dragen aan een inclusievere en groenere wereld. 

Voor meer inzicht in het huidige en eerdere onderzoek van dr. Sara Kinsbergen, verwijzen wij u graag naar extra informatie op de website.

Op 18 januari staat de inaugurele lezing op het programma. Voor details omtrent deze lezing en andere gerelateerde informatie kunt u hier terecht.