Sinans Atlas [podcast]

1 juli 2021
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
Podcasts
Opinie

Sinan Can neemt je in elke aflevering van zijn podcastserie Sinans Atlas mee naar een ander land door in gesprek te gaan met iemand die daarover kan vertellen.

Het gaat er niet om toeristische tips te geven maar een beeld van het land te schetsen. Vaak zoekt Can dan ook landen uit waarover je normaliter weinig hoort zoals Tadzjikistan en Tanzania. Maar ook landen dichterbij zoals Oostenrijk en Noorwegen. Je leert de geïnterviewde kennen en de reden dat hij of zij daar was, waardoor er een human interest-element in het verhaal zit. Maar het belangrijkst is het land: meestal komen de geschiedenis en cultuur aan bod, uitleg waarom het land hier weinig tot niet in het nieuws komt en wat er momenteel speelt.

Can laat de gast vertellen en haakt daarop in met vragen. Elk gesprek verloopt hierdoor anders en of het boeit, hangt meer af van de gast dan van het land. Zo blijft de een wat meer aan de oppervlakte, terwijl een volgende je meteen de diepte intrekt. Terugkerend element is een typisch geluidsfragment van het land, uitgekozen door de geïnterviewde. Dat kunnen de klanken van een traditioneel muziekinstrument zijn of een lawaaierige straat vol scooters: de gast vertelt het verhaal erbij. Hierdoor krijg je net wat meer gevoel bij het land, een leuk extraatje van een podcast ten opzichte van een geschreven verhaal!

Sinans Atlas
58 minuten per aflevering