%1

Opinie

Groen-Brittannië

Uitzicht vanaf een heuveltop over glooiende weiden gescheiden door heggen, hier en daar een boompartij en in de verte leigrijze rijtjeshuizen. Het is een iconisch beeld waarvan je meteen weet: dit is ergens in Groot-Brittannië. Of Britse steden mooi zijn, is een kwestie van smaak, maar de eilanders weten wel hoe ze de scheiding tussen stad en land moeten bewaren.

Blog: Kaartlezen
Groot-Brittannië
Opinie

Een schop in Donalds rug

Bij de verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden – dat samen met de Senaat de volksvertegenwoordiging, het Congres, vormt – zijn de kiezers ingedeeld in 435 kiesdistricten. De winnaar in elk district krijgt een zetel in Washington. Het gaat bij deze verkiezingen dus om gebieden en niet om het totale aantal stemmen, net als bij de presidentsverkiezingen. Amerikanen houden blijkbaar van politiek met een geografisch tintje.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Opinie

Kloofkaarten

De kloof is opeens niet meer weg te denken uit het debat. We raken niet uitgepraat over de verschillen tussen stad en land, arm en rijk, volk en elite. Ook op kaarten is er een groeiende belangstelling voor kloven te zien. Op internet is een trend aan de gang waarbij mensen zelfgemaakte kaarten plaatsen op populaire sites als Reddit. Het zijn steeds meerdere kaartjes bij elkaar waarop een land of regio is verdeeld langs simpele scheidslijnen: hier wonen rustige types en hier druktemakers; hier eten ze graan en hier rijst; hier komen toeristen, hier niet.

Blog: Kaartlezen
Taiwan
Opinie

Beweeglijke polen

Bij het woord Noordpool denk je al snel aan een vast punt met daaromheen een verstilde witte wereld. Niets is minder waar. Deze kaart uit de Canadian Geographic (maart 2017) laat goed zien hoe veranderlijk het gebied is.

Blog: Kaartlezen
Noordpool
Opinie

Vaarwel stad

Deze kaart van de Randstad levert een bekend beeld op. De vier grote steden horen bij de ene groep (geel) en de meeste andere gemeenten bij de andere (groen). Dan moet het wel iets met groei te maken hebben, denk je al snel.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Het dier als cartograaf

In de tv-serie Nederland van Boven was een paar jaar geleden ‘De dag van de meeuw’ te zien, over een meeuwenmoeder op Texel die ’s ochtends naar Amsterdam vliegt om daar uit vuilnisbakken in het centrum te snacken en ’s middags via de Noordzee weer terugkeert naar haar jongen. Wie het filmpje eenmaal heeft gezien, kijkt nooit meer hetzelfde naar een meeuw. Dieren leveren bijzondere kaarten op.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Zintuiglijke kaarten

Geuren en geluiden bepalen voor een groot deel de manier waarop we een plek ervaren. Je kunt ze ook prima in kaart brengen.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Berlijnse ruimte

Het maakte een onvergetelijke indruk, Martin de Jongs eerste bezoek aan Berlijn in 1987 als eerstejaars student sociale geografie. Drabbige fantasiekoffie en Eisbein met boterzacht bestek in Oost-Berlijn, pardon: Berlin, Hauptstadt der DDR.

Blog: Kaartlezen
Berlijn
Opinie

De Zaan op zijn kant

Verhalende kaarten zijn niet nieuw. Oude wereldkaarten werden volgeschreven met teksten en voorzien van illustraties. De verhalende kaart lijkt in onze tijd weer bezig aan een terugkeer. De weg vinden lukt prima met Google Maps op je telefoon, waardoor er meer ruimte is gekomen voor andere functies van een kaart. Voor de ingang van het vernieuwde station in Zaandam hangt een fraaie, meterslange kaart die de bezoeker verwelkomt.

Blog: Kaartlezen
Zaanstad
Opinie

Zeventien miljoen stippen

U staat op de kaart. Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte een dotmap waarop elke Nederlander met een stip staat weergegeven.

Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie

Kaartspelen

We zijn gek op quizzen. Aan de huiskamertafel, het café, op televisie, op internet of via een app.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Grootmacht Tokelau

Iedereen die over het web surft, is er vast wel eens een tegengekomen: een site die op .tk eindigt. Het piepkleine Tokelau, drie atollen in de Pacific die staatsrechtelijk bij Nieuw-Zeeland horen, is de onbetwiste grootmacht als het gaat om landenextensies

Blog: Kaartlezen
Tokelau
Opinie

Amsterdam beach

Het was een van de grappigste momenten uit het satirische programma Zondag met Lubach vorig seizoen: de Amsterdamse toeristenkaart.

Blog: Kaartlezen
toerisme
Amsterdam
Opinie

Orang-oetanvriendelijk broodbeleg

Martin de Jong maakt zich zorgen over leefgebieden van orang-oetans naar aan leiding van palmolieplantages op Kalimantan.

Blog: Kaartlezen
Indonesië
Opinie

Uitgesproken geografisch

Uitspraak van de Engelse taal is geografisch bepaald, zo constateert Martin de Jong.

Blog: Kaartlezen
taal
Engeland
Opinie

Topstad Nederland

Martin de Jong beschrijft verschillende kaarten die hij ziet. 

Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie

De geografie van Trump

Een van de redenen waarom de Amerikaanse verkiezingen zo fascineren, ligt in de geografie. Het gevecht om de vijftig staten wordt gevoerd als een militaire veldslag. Naarmate de eindstreep in zicht komt, weten de kandidaten precies waar ze moeten zijn met hun campagneoptredens en tv-spots.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Opinie

FOOD op de kaart

We raken niet uitgepraat over voedsel. Sterrenkoks, dieetgoeroes en kookboekenschrijvers zijn de nieuwe helden. Bijna wekelijks verschijnt er nieuw superfood, vaak een oude groente of fruitsoort getooid met een nieuwe naam. Voedsel is ook een goede graadmeter geworden voor veranderingen in dorpen, steden en wijken: opeens adverteert de bakker met speltbrood, duiken er winkels met speciaalbier op en zetten restaurants quinoasalade op het menu.

Blog: Kaartlezen
voedsel
Opinie

Groene bandstad

We staan aan de vooravond van een heuse autorevolutie. Martin de Jong bekijkt waar in Nederland mensen al vol voor het groene rijden gaan.

 

Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie

Spaghetti Milanes

Metrolijnen lopen niet kaarsrecht, hoewel dat er op de kaart wel altijd zo uitziet. Martin de Jong ontrafelt metrokaarten van over de hele wereld en ontdekt dat het toch in elke stad anders is.

Blog: Kaartlezen
Opinie

De wereld op je schouder

De wereldkaart als tatoeage op je lichaam: het is hip. Wat betekent het, en kloppen de landkaarten wel? Martin de Jong vindt veel foto's op Instagram en Pinterest, en bekijkt ze nader.

Blog: Kaartlezen
Opinie

Zaanse zeepbellen

De woningmarkt trekt aan: gemeente en procincie gaan weer op zoek naar nieuwe bouwmogelijkheden. Gemeente Zaanstad geeft op een kaart de mogelijke bouwplekken aan. Martin de Jong bekijkt het eens goed.

Blog: Kaartlezen
Zaanstad
Opinie

Doedelzaktraining op dinsdag

Martin de Jong heeft de beste kaart ontdekt: die van het Schotse dorpje Portree. Handgeschreven tips leiden de bezoeker naar de leukste plekken.

Blog: Kaartlezen
Schotland
Opinie

Kussen uit Polen

Dat lijkt wel een Vinex-wijk, dacht Martin de Jong vorig jaar tijdens een treinvakantie in Polen. Terwijl hij Warschau uitreed, zag hij in het akkerland een suburb in aanbouw. Strak van opzet, met veel dezelfde woningen en een mix van laagbouw en appartementen. Het had zo Almere kunnen zijn.

Blog: Kaartlezen
Polen
Opinie

Lost in manipulation

Martin de Jong  keek eens goed naar logo's die sommige Nederlandse bedrijven gebruiken en ontdekte dat Nederlands soms ineens een eiland, of zelfs een hele provincie mist.

Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie

Gebiedsgeluk

Sinds 2005 stelt het Amerikaanse centrum voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) aan een grote groep mensen de vraag: hoe tevreden bent u met uw leven, in het algemeen? Er zijn vier antwoorden mogelijk, van heel tevreden tot heel ontevreden. Martin de Jong leest de gelukskaart en concludeert: geluk is een ongrijpbaar fenomeen.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Opinie

Wereldkampioen globalisering

Martin de Jong blogt over globalisering en hoe elk land daar een score in krijgt. Want ook globalisering kun je meten en in kaart brengen.

Blog: Kaartlezen
globalisering
Opinie

De geografie van Airbnb

Samen met de particuliere taxiservice Uber wordt Airbnb beschouwd als de voorloper van een nieuwe deeleconomie. Duidelijk is in elk geval dat Airbnb het stedelijk ruimtegebruik verandert, concludeert Martin de Jong.

Blog: Kaartlezen
Nederland
Opinie

Mobiele tweedeling

Zoals je uitgesproken bierdrinkers en wijndrinkers hebt, zo zijn er ook typische Androidgebruikers en iOS-gebruikers. En net als bij bier en wijn is er een verschil in geografische spreiding. Martin de Jong zoekt het uit.

Blog: Kaartlezen
Seoul
Rio de Janeiro
Opinie

De mist van het Franse noorden

De volksverhuizing van Noord- naar Zuid-Frankrijk omvat allerlei cliché's. Martin de Jong probeert het te ontrafelen.

Blog: Kaartlezen
Frankrijk
Opinie

Beloopbare steden

In veel Amerikaanse steden moet de bevolking de auto pakken om bij een supermarkt te komen. Nu mensen autobeu worden wordt de beloopbaarheid van steden belangrijker. Geografische data kan een rol spelen om hiervoor maatregelen te nemen, aldus Martin de Jong.

Blog: Kaartlezen
Verenigde Staten
Opinie

Veelkleurig land

Martin de Jong, geograaf en journalist, licht in deze reeks steeds een kaart toe die hij interessant vindt. Deze kaart laat de veelkleurigheid van Nederland zien.

Blog: Kaartlezen
Nederland