Clarinus Nauta Aardrijkskundeleraar van het Jaar 2017

20 januari 2017
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
onderwijs
Nederland
Nieuws
clarinus nauta
FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

Vanmiddag nam Clarinus Nauta de KNAG Onderwijsprijs in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking in het Museon. De KNAG Onderwijsprijs wordt uitgereikt aan de docent en/of geograaf die zich in het bijzonder inzet voor het aardrijkskundeonderwijs. De winnaar draagt een jaar lang de titel Aardrijkskundeleraar van het Jaar.

 

De andere genomineerden waren Annika Huizinga (Erasmiaans Gymnasium Rotterdam), Alice Peters (Twickel College Hengelo) en Jacqueline van der Westen (Melanchthon Schiebroek).

De winnaar

Clarinus Nauta is een bevlogen docent aan het CSG Reggesteyn in Nijverdal. Hij krijgt het voor elkaar om leerlingen enthousiast te maken voor het vak aardrijkskunde. Zijn kennis van de fysische geografie deelt hij met op zo’n manier, ook buiten de school, dat leerlingen op het CSG Reggesteyn massaal voor dit vak kiezen. Buiten school organiseert Nauta bijvoorbeeld vulkanenreizen en richtte hij de Geoclub waarbij jongeren in hun vrije tijd op zoek gaan naar gesteente. De laatste veertig jaar heeft Nauta een enorme verzameling gesteente verzameld. Hij maakt hiervan met de ‘Gesteentenkoffer’ ook enthousiast gebruik in zijn lessen.

Naast het inhoudelijke aardrijkskundeonderwijs zet Nauta zich ook op hoger niveau in voor het vak aardrijkskunde. Zo is hij een groot voorstander van samenwerking en uitwisseling in het onderwijs. Hij richtte daarom de KNAG Kring Oost op, die enkele keren per jaar bijeenkomt om kennisuitwisseling tussen verschillende scholen maar ook vakgebieden mogelijk te maken en gezamenlijke projecten op te zetten.

Dat Nauta het als docent zo ontzettend goed voor elkaar heeft bleek uit de uitslag van de stemming: bijna de helft van de stemmen ging naar Clarinus Nauta. De titel Aardrijkskundeleraar van het Jaar is een mooie kroon op al het werk van Nauta, die binnenkort met pensioen zal gaan.

clarinus nauta
FOTO: FLORIEN WILLEMS/KNAG

Onderwijsprijs

De KNAG Onderwijsprijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan de geograaf en/of docent die zich uitzonderlijk inzet voor het aardrijkskunde-onderwijs en het vak aardrijkskunde in het algemeen. Sinds dit jaar wordt de uitreiking van de prijs georganiseerd in samenwerking met het Museon. In de tentoonstelling One Planet staat aardrijkskunde centraal.