Dataverzameling door burgers in de Fiets Telweek

23 september 2016
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
infrastructuur
onderzoek
Nederland
Nieuws
Fiets Telweek
AFBEELDING: FIETS TELWEEK

Deze week vond de tweede editie van de Nationale Fiets Telweek plaats, het grootste fietsonderzoek dat in Nederland wordt georganiseerd. Iedereen met een smartphone kon meedoen: simpelweg de app downloaden en je werd een week lang via GPS gevolgd terwijl je fietste.

 

Nederland telt 14 miljoen fietsers, maar gek genoeg is er heel weinig bekend over deze verkeersdeelnemers. Waar en wanneer fietsen ze, wat zijn veelgebruikte routes en grote knelpunten? Met de app van de Fiets Telweek hield de Fietsersbond deze week via GPS bij waar deelnemers fietsten, met welke snelheid, waar ze moesten remmen of stoppen, waar ze lang moesten wachten.

Ruim veertigduizend mensen namen deel aan dit onderzoek. Op de website van Fiets Telweek kun je zien hoeveel mensen in elke provincie deelnamen, maar ook hoe ver alle deelnemers gezamenlijk gefietst hebben (meer dan 1,5 miljoen kilometer!) en wat de gemiddelde snelheid was. Al deze data geven inzicht in verkeersgebruik van fietsers. Gemeenten kunnen deze gegevens vervolgens gebruiken om infrastructuur en verkeersdoorstroming te verbeteren.

In 2015 was de eerste editie van de Nationale Fiets Telweek. De resultaten daarvan vind je terug in een leuke interactieve kaart op http://fietstelweek.nl/resultaten-2015/. Gemeenten zijn aan de slag gegaan met de gegevens: op plekken waar fietsers lang moesten wachten zijn verkeerslichten anders afgesteld, ook zijn er nieuwe fietsverbindingen aangelegd. De bevindingen van dit jaar zullen uitwijzen of het gewenste effect is behaald.

Fiets Telweek bikeprint
AFBEELDING: FIETS TELWEEK
Bikeprint Utrecht