Een nieuwe toekomst voor het hart van Blerick en Tegelen

19 november 2021
Dit artikel is verschenen in: geografie november/december 2021
Opinie
BEELD: RUIMTEVERHAAL
Tegelen: gele en rode klinkers verwijzen naar de historie van de Tegelse klei. Hier een impressie van het Wilheminaplein met de weekmarkt.

Door covid-19 loopt het aantal fysieke winkels versneld terug en is de groei in de horeca abrupt stilgevallen. Volgens de Retailagenda zal 10 tot 30% van de non-foodwinkels de komende jaren verdwijnen. Twee kernen in de gemeente Venlo proberen hun hart nieuw leven in te blazen.

De sluiting van winkels laat zich sterk voelen in Nederlandse stads- en dorpscentra. Er is veel leegstand en de commerciële vastgoedprijzen dalen. Onderzoeksbureaus adviseren gemeenten daarom in te zetten op een compact dorps- of stadshart met een bredere mix van functies. Met naast winkels en horeca andere diensten en allerlei vormen van leisure, werken en wonen. Ook de openbare ruimte krijgt een andere rol. Deze krijgt als place to be meer verblijfskwaliteit met extra zitgelegenheden, groen, (speel)faciliteiten, enzovoorts. Dit moet ervoor zorgen dat bezoekers het centrum hoger waarderen, er langer verblijven en meer besteden. Een memorabele openbare ruimte passend bij de lokale identiteit helpt het centrum bovendien zich te onderscheiden van de concurrentie. En investeren in een aantrekkelijke openbare ruimte heeft als bijkomend voordeel dat vastgoedeigenaren en ondernemers de handschoen oppakken. De openbare ruimte als vliegwiel voor private investeringen.

Maar hoe doe je dat in de praktijk? De bureaus StadsKracht en RuimteVerhaal laten het zien in de centra van Blerick en Tegelen in de gemeente Venlo. Twee vergelijkbare centra, voornamelijk gericht op het doen van boodschappen, die in de huidige situatie weinig onderscheidend zijn en steeds meer last hebben van leegstand (figuur).

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.