Eruptie op IJsland: vierde vulkaanuitbarsting in drie jaar

19 december 2023
Auteurs:
redactie
De redactie van geografie.nl
vulkanisme
IJsland
Nieuws
FOTO: ICELANDIC METEOROLOGICAL OFFICE/WIKIMEDIA
De uitbarsting van 2023 bij Grindavik, IJsland, zoals gefotografeerd vanuit een helikopter van de IJslandse Kustwacht

Op het IJslandse schiereiland Reykjanes barstte maandagavond een vulkaan uit na weken van intense aardbevingsactiviteit, zo meldt het IJslandse meteorologische instituut (IMO). De vierde uitbarsting in drie jaar vond plaats bij Grindavik, zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Reykjavik. De bijna 4000 inwoners werden vorige maand geëvacueerd, en het nabijgelegen Blue Lagoon kuuroord was gesloten. 

Ondanks het verhoogde alarmniveau en code rood voor de luchtvaart, meldde de lokale politie dat er op dit moment geen direct gevaar is voor de bevolking. Toeristen worden echter gewaarschuwd het gebied niet te betreden terwijl hulpverleners de situatie beoordelen. Reykjanes, bekend om geisers en warmwaterbronnen, is een vulkanische hotspot met recente uitbarstingen in maart 2021, augustus 2022 en juli 2023. Op sociale media zijn beelden te zien van lavafonteinen die felgele en oranje kleuren tegen de nachtelijke hemel afsteken. 

Meer informatie en links naar beelden van de uitbarsting zijn hier beschikbaar. De uitbarsting op Reykjanes is hier ook live te volgen.