Geograaf bij BuZa

16 juni 2023
Auteurs:
Florien Willems
webredacteur geografie.nl
Dit artikel is verschenen in: geografie juni 2023 - lustrumeditie
150 jaar KNAG
Kennis
FOTO: PRIVECOLLECTIE
Jopy op bezoek in Kenia. Tegen een heel kleine bijdrage kunnen mensen bij deze waterpomp hun jerrycan vullen. De bijdrage voorkomt verspilling en wordt gebruikt voor onderhoud van de pomp.

Midden in de actualiteit

Jopy Willems werkt als senior beleidsmedewerker Water bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze wist al jong dat ze ‘iets’ met of in het buitenland wilde gaan doen. Aardrijkskunde vond ze leuk op de middelbare school, en zo was Sociale Geografie en Planologie (SGPL) voor haar een logische studiekeuze. Ze vertelt over haar loopbaan tot nu toe en we ontdekken dat ze altijd midden in de actualiteit zit.

 

De interesse voor het buitenland is Jopy met de paplepel ingegeven. Als kleuter woonde ze met het gezin een jaar in Ethiopië. Haar vader werkte voor Artsen zonder Grenzen. ‘Eigenlijk is toen het zaadje gepland voor een internationale carrière,’ bedenkt Jopy. ‘Ik heb nog getwijfeld over de studie Geneeskunde, om zo ook bij Artsen zonder Grenzen te kunnen werken, maar dat duurde me te lang. Aardrijkskunde sprak me erg aan, ik zag niet precies een beroep voor me, maar met Sociale Geografie en Planologie ben je breed georiënteerd dus kun je nog veel kanten op.’ Het werd dus SGPL, in Utrecht, omdat op de universiteit daar veel aandacht was voor ontwikkelingsgeografie. Maar eerst vertrok Jopy voor een halfjaar naar Kenia en Ghana om vrijwilligerswerk te doen in een weeshuis en op een basisschool. Iets wat ze met de kennis van nu niet meer zou doen, benadrukt ze, maar toen als 18-jarige wel, met het idee de wereld te verbeteren.

Lees het hele artikel
Nog geen lid? Klik hieronder op de groene knop voor de voordelen.
  • Onbeperkt toegang tot artikelen op geografie.nl
  • Ontvang 9 keer per jaar het tijdschrift Geografie
  • Aantrekkelijke aanbiedingen voor boeken en andere publicaties
  • Korting op deelname aan activiteiten van het KNAG
  • Blijf in contact met vakgenoten
Wachtwoord vergeten?

Instructies voor het resetten van het wachtwoord worden naar uw e-mailadres verstuurd.